Program fertilizare in vitro 2022. Care sunt condiţiile pentru a beneficia de decontarea procedurilor DOCUMENT

Programul prin care statul decontează până la trei proceduri de fertilizare in vitro pe an a fost aprobat de Guvern.  Valoarea decontată de stat este de 15.000 de lei, iar sprijinul se oferă și dacă procedura de fertilizare se realizează la clinici private.

08 sept. 2022, 19:45
Program fertilizare in vitro 2022. Care sunt condiţiile pentru a beneficia de decontarea procedurilor DOCUMENT

Program fertilizare in vitro 2022. Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că Guvernul a aprobat ajutorul financiar de 15.000 de lei pentru tinerii care vor să devină părinţi, dar nu pot din cauza infertilităţii.

Program fertilizare in vitro 2022. Cine poate beneficia de decontarea procedurilor

Citeşte şi Scade natalitatea în România. Anul trecut s-au născut cei mai puţini bebeluşi din istorie. Cum se explică declinul demografic

Potrivit hotărârii de Guvern, vor putea beneficia de decontarea procedurilor de fertilizare in vitro doar cetăţenii români. Ministrul Familiei a menţionat că nu va exista o analiză a veniturilor familiei sau alte criterii care ar putea fi discriminatorii.

Iată care sunt condiţiile de decontare:

Procedurile medicale trebuie să se desfășoare într-o unitate sanitară sau farmaceutică de pe teritoriul României, autorizată pentru acest tip de activități, indiferent dacă este de stat sau privată

Pot fi decontate până la 3 proceduri de fertilizare in vitro pe an (la recomandarea medicului)

Sunt excluși cei care au mai aplicat la alte programe finanțate din fonduri publice cu același scop

Procedura nu este doar pentru cupluri căsătorite, ci și pentru femei singure sau necăsătorite

Pot aplica și femei între 20-45 de ani

Sprijinul financiar de 15.000 de lei va fi folosit pentru „decontarea cheltuielilor”, deci este posibil ca acele cupluri să fie nevoite să facă mai întâi aceste cheltuieli, apoi să le deconteze de la stat

Documentele se vor depune electronic

Procedurile de specialitate pentru care se acordă sprijin vor fi stabilite prin Ordinul comun

Răspunsul va fi primit în maximum 30 de zile de la depunerea documentației complete

Normele de aplicare ar trebui să apară cel mai târziu după 20 octombrie (maximum 45 de zile de la HG), în condițiile în care programul prevede finanțare de la 1 octombrie

Potrivit proiectului aprobat în Guvern, se vor deconta 10.000 de proceduri pe an. Acesta se va aplica începând cu data de 1 octombrie.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2021 România a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuţi din istoria ţării, doar 180.735 de nașteri.

În primele şase luni ale anului 2022, natalitatea a scăzut în ţara noastră cu 20%, potrivit ministrului Familiei.

Citeşte şi Veste bună pentru români. Gabriela Firea a făcut anunţul. A fost aprobat ajutorul financiar: „Ajutăm fiecare cuplu sau femeie singură cu 15.000 de lei”

Program-FIV