Moscova a declarat vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din mai multe industrii, după ce Putin spusese că măsura este „nerealistă şi imposibilă”

Moscova a declarat vaccinurile obligatorii pentru o bună parte din populaţia oraşului în condiţiile în care Rusia se confruntă cu un ritm de creştere al cazurilor de COVID-19 şi un scepticism masiv cu privire la cele trei vaccinuri produse local, transmite Financial Times.

16 iun. 2021, 18:14
Moscova a declarat vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din mai multe industrii, după ce Putin spusese că măsura este „nerealistă şi imposibilă”

Oficialii din domeniul sănătăţii au anunţat miercuri că angajatorii din majoritatea industriilor care activează în Moscova vor fi obligaţi să îşi vaccineze complet cel puţin 60% dintre angajați, până la 15 august.

Mişcarea subliniază eşecul campaniei de imunizare din Rusia. Doar 14 milioane de oameni s-au vaccinat complet împotriva virusului, având în vedere că Rusia are o populaţie de circa 145 de milioane de locuitori.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că doar 1,8 milioane din aproximativ 20 de milioane de persoane care locuiesc în capitală şi suburbiile sale au primit până acum a doua doză a vaccinului, situaţie ce poate duce la „moartea a mii de moscoviţi” dacă ratele de vaccinare nu recuperează teren.

„Depinde de voi… În timp ce vizitaţi locuri publice şi intraţi în contact cu alţi oameni, deveniţi pare a procesului epidemiologic, fie că vă place sau nu”, reiese dintr-un text publicat pe blogul lui Sobianin, conform AlephNews.

Decretul se aplică industriei serviciilor, saloanelor de înfrumuseţare, restaurantelor, barurilor, sucursalelor bancare, culturii, sporturilor, transportului public, dar şi funcţionarilor publici, angajaţilor municipali, profesorilor, asistenţilor sociali şi angajaţilor din sănătate.

Decizia Moscovei vine după ce Rusia a declarat că a abordat pandemia mult mai bine decât majoritatea ţărilor.

Moscova a înregistrat miercuri peste 7.000 de noi infectări, din puţin peste 13.000 în întreaga Rusie

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la sfârşitul lunii mai că vaccinurile obligatorii ar fi „nerealiste şi imposibile”, susţinând ulterior că „viaţa revine treptat la normal”, chiar dacă „jumătate din populaţie rămâne acasă”.

Ţinând cont de măsurile uşoare de carantină şi lipsa încrederii publicului în vaccinurile dezvoltate în Rusia, cazurile de coronavirus au ajuns în ultimele săptămâni la cel mai înalt nivel de la cel de-al doilea val al pandemiei.

Rusia a înregistrat miercuri 13.397 de infecţii. Aproape 7.000 au fost raportate în Moscova şi suburbiile sale.

În ciuda datelor, pe care oficialii le pun în spatele variantei Delta a virusului, majoritatea ruşilor nu prezintă nicio intenţie de a se vaccina, potrivit sondajelor.

Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Putin, le-a spus reporterilor că Rusia nu plănuieşte să declare obligatorii vaccinurile la nivel naţional.

De asemenea, Kremlinul a încercat să îl distanţeze pe liderul rus de nepopularele măsuri de lockdown de anul trecut, transmiţându-le autorităţilor locale – precum Sobianin – să preia conducerea în ceea ce priveşte aplicarea restricţiilor.

Citeşte şi: Primele imagini video cu momentul prăbușirii telecabinei din Italia. Cele 14 victime mai aveau un metru și ajungeau în siguranță