Moscova, condamnată la CEDO pentru asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia şi abuzurile asupra trupei Pussy Riot

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia, care nu a făcut ”niciun efort” să identifice comanditarii asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia şi din cauza ”mai mulor încălcări” privind Pussy Riot.

17 iul. 2018, 14:10
Moscova, condamnată la CEDO pentru asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia şi abuzurile asupra trupei Pussy Riot

Întâmplarea face ca familia jurnalistei asasinate în 2009 şi trei membre ale trupei punk feministe, condamnate în 2012, să obţină în aceeaşi zi o victorie judiciară foarte simbolică la CEDO, obţinând condamnarea Moscovei.

Într-o primă hotărâre, CEDO, sesizată de familia Annei Politkovskaia, a condamnat Rusia pentru că ”nu a pus aplicare măsuri de anchetă adecvate în vederea identificării comanditarului sau comanditatrilor uciderii” jurnalistei ruse.
 Într-un comunicat, jurisdicţia europeană subliniază că ”statul (rus) nu şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la eficienţa şi durata anchetei care-i reveneau în virtutea Convenţiei” europene a drepturilor omului din 1950.

Cu cinci voturi la două – ale judecătorilor rus şi slovac -, Curtea a condamnat Moscova din cauza încălcării ”dreptului la viaţă”. ”Ancheta a condus la rezultate tangibile, pentru că cinci bărbaţi au fost găsiţi în mod direct vinovaţi de crimă”, însă ”într-o omucidere de acest tip nu putem considera că ancheta a fost adecvată, dacă nu s-a făcut niciun efort în vederea identificării comanditarului crimei”, subliniază Curtea.

Citeşte şi Gigi Becali cere trei milioane de euro de la statul român, după procesul câştigat la CEDO. Ce altceva mai solicită acesta VIDEO

O jurnalistă de invetigaţie cunoscută, Anna Politkovskaia ancheta cu privire la acuzaţii de încălcare a drepturilor omului în Cecenia. Ea a criticat, în mai multe rânduri, politica preşedintelui Vladimir Putin. La mai bine de zece ani de la asasinat, care a provocat emoţie în întreaga lume, comanditarii nu au fost identificaţi încă de justiţia rusă.

În iunie 2007, Lom-Ali Gaitukaiev – găsit vinovat de organizarea, în octombrie 2009, a asasinatului jurnalistei – a fost găsit mort în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă pe viaţă. De origine cecenă, el era unchiul lui Rustan Mahmudov, care a fost găsit vinovat că a ucis-o prin împuşcare pe jurnalista de 48 de ani, la intrarea în imobilul de domiciliu. Şi el a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Trbunalul a condamnat la 20 de ani de închisoare şi un poliţist moscovit, Serghei Hadjikurbanov, care a pregătit crima.