Moscova face apel la Kiev să înceteze „orice acţiune militară” în estul Ucrainei

Rusia a făcut apel vineri la autorităţile de la Kiev să întrerupă 'orice acţiune militară' în estul Ucrainei, un apel ce intervine în timp ce Kievul continuă operaţiunile împotriva separatiştilor din regiunile rusofone, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
25 apr. 2014, 18:55
Moscova face apel la Kiev să înceteze „orice acţiune militară” în estul Ucrainei

‘Rusia face apel la încetarea imediată a oricărei acţiuni militare şi a violenţelor, la retragerea trupelor şi la aplicarea completă a acordului de la Geneva’, încheiat acum o săptămână între UE, SUA, Rusia şi Ucraina şi menit să ducă la detensionarea crizei ucrainene, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de AFP.

Joi dimineaţă, trupele ucrainene au relansat operaţiunea specială la Slaviansk, confruntările soldându-se cu cinci morţi şi mai mulţi răniţi. Vineri, Ministerul de Interne de la Kiev a anunţat că trupele ucrainene au blocat complet oraşul Slaviansk.

În urma asaltului trupelor ucrainene asupra oraşului Slaviansk, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că ‘acţiunile autorităţilor de la Kiev împotriva propriului popor nu vor rămâne fără consecinţe, în special în planul relaţiilor interguvernamentale’ între Rusia şi Ucraina, iar ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat ulterior lansarea unor noi manevre militare la frontiera ruso-ucraineană. Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că, în cazul în care interesele legitime ale populaţiei ruse din Ucraina vor fi atacate în mod direct, Rusia va răspunde ca în Georgia, în 2008, readucând în atenţie spectrul unui intervenţii militare ruse în ţara vecină.