Moscova protestează faţă de o nouă lege antiteroristă

Sute de persoane au manifestat marți la Moscova împotriva unor amendamente la legislația antiteroristă promulgată în iulie care, conform criticilor, încalcă drepturile constituționale ale utilizatorilor de internet, potrivit AFP,citată de Agerpres.

10 aug. 2016, 05:43
Moscova protestează faţă de o nouă lege antiteroristă

Sute de persoane au manifestat marți la Moscova împotriva unor amendamente la legislația antiteroristă promulgată în iulie care, conform criticilor, încalcă drepturile constituționale ale utilizatorilor de internet, potrivit AFP.

Măsurile, promulgate la 7 iulie de președintele rus Vladimir Putin, consolidează supravegherea rețelelor de comunicare de către serviciile speciale și îi obligă pe furnizorii de acces la internet să stocheze apelurile, mesajele, fotografiile și înregistrările video timp de șase luni, iar datele utilizatorilor — timp de o perioadă care ar putea merge până la trei ani.Furnizorii de acces la internet trebuie să transmită aceste date serviciilor de securitate dacă acestea din urmă o cer.

Citeşte şi Bulgaria modifică legislaţia antiteroristă, de teama unor atentate

Amendamentele, adoptate de Parlamentul rus în iunie, reduc de asemenea la 14 ani vârsta responsabilității penale pentru anumite infracțiuni și înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru delicte precum apologia terorismului pe internet, informează Agerpres.

„Este o amenințare semnificativă pentru Constituția rusă”, a declarat în fața manifestanților bloggerul de opoziție Anton Nossik. „Există multe lucruri teribile în această lege, multe elemente anticonstituționale la care ne putem opune în calitate de cetățeni”, a afirmat el. Potrivit unui fotoreporter al AFP, la manifestație au luat parte circa o mie de persoane.

Opoziția a criticat faptul că autoritățile au cantonat manifestația într-un parc împădurit din nord-estul Moscovei, departe de locurile publice frecventate. „Vă urez bun venit la prima mea experiență de manifestație în pădure”, a declarat opozantul Alexei Navalnîi. „Faptul că ne aflăm într-o pădure arată că ceva negativ se întâmplă în țara noastră”, a adăugat el.

Citeşte şi Vladimir Putin a promulgat legi antiteroriste controversate

Noua lege privind stocarea datelor a provocat o undă de șoc în industria telecomunicațiilor și a internetului, ai căror responsabili afirmă că îi va ucide financiar.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că președintele Vladimir Putin a însărcinat guvernul să supervizeze punerea în aplicare a acestei legi și să ia măsuri dacă vor apărea consecințe ‘indezirabile’.

Fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden a postat pe Twitter că promulgarea noii legi este „o zi sumbră pentru Rusia”. „Promulgarea legii Big Brother trebuie condamnată”, a mai scris Snowden, care trăiește în exil în Rusia.