Moscova şi Washingtonul nu au ajuns la un acord privind modul de rezolvare a crizei din Siria

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a recunoscut vineri, după încheierea reuniunii internaționale de la Viena pe tema conflictului din Siria, că persistă dezacordul dintre Moscova și Washington privind viitorul președintelui Bashar al-Assad, în opinia Rusiei o astfel de decizie revenind exclusiv poporului sirian în cadrul unui proces politic. 

30 oct. 2015, 20:43
Moscova şi Washingtonul nu au ajuns la un acord privind modul de rezolvare a crizei din Siria

‘Nu spun că al-Assad trebuie să plece ori să rămână. Am spus că destinul său trebuie hotărât de poporul sirian, la fel ca tot ceea ce ține de dezvoltarea statului sirian’, a adăugat șeful diplomației ruse.

Pe de altă parte, după ce a lăudat eforturile depuse de secretarul american de stat John Kerry pentru a impulsiona soluționarea conflictului sirian, Lavrov a criticat decizia ‘unilaterală’ a Washingtonului de a trimite un contingent de trupe terestre în nordul Siriei, fără consimțământul Damascului și fără un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

El a salutat în schimb decizia luată la această reuniune pentru a adresa ONU solicitarea de a reuni reprezentanții guvernului sirian și ai opoziției în vederea inițierii unui proces politic care să conducă la elaborarea unei noi Constituții și la organizarea de alegeri în Siria. ‘Aceste alegeri trebuie să se desfășoare sub controlul activ al ONU și la ele trebuie să participe toți sirienii, indiferent unde ar fi ei’, a indicat Lavrov.

Citeşte şi Bashar al-Assad: Conflictul din Siria este alimentat din străinătate cu ajutorul teroriştilor

Cât despre propunerea de încetare a focului, șeful diplomației ruse a menționat că discuțiile vor continua, dar a subliniat că o astfel de înțelegere nu trebuie să însemne și încetarea operațiunilor militare împotriva grupărilor teroriste. ‘Avem un dușman comun. Dorim să evităm ca teroriștii să poată prelua puterea în Siria’, a conchis el, făcând aluzie la grupări precum Statului Islamic sau Frontul al-Nusra, potricvt

Reuniunea de la Viena, la care au participat circa 20 de delegații, inclusiv reprezentanți ai SUA, Rusiei, Iranului și Arabiei Saudite, s-a încheiat vineri seară cu un acord asupra câtorva puncte, cum ar fi procesul de tranziție în Siria, organizarea de alegeri sau implicarea ONU, dar fără să se găsească o înțelegere asupra altor chestiuni importante, cea mai notabilă fiind viitorul politic al lui Bashar al-Assad, discuțiile urmând să fie reluate în două săptămâni.