Moşii de toamnă 2021. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi ca să nu întristezi sufletele celor răposaţi

Moșii de Toamna, sărbătoare cunoscută în popor şi sub denumirea de Sâmbătă morților, pică, în acest an, pe 30 octombrie.

30 oct. 2021, 07:30
Moşii de toamnă 2021. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi ca să nu întristezi sufletele celor răposaţi

Moşii de toamnă 2021. Potrivit Sfinţilor Părinţi, pomenirea morţilor se face întotdeauna într-o zi de sâmbătă întrucât această zi este ziua în care Mântuitorul a fost înmormântat. Totodată, sâmbătă e deschisă spre duminică, ziua Învierii Fiului Sfânt.

Moșii de Toamnă 2021. Ce se dă de pomană în această zi

În Sâmbăta morţilor, este foarte important ca gospodinele să pregătească în primul rând colivă. Boabele de grâu din compoziţia acestui preparat simbolizează învierea trupurilor celor adormiți. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă şi prescuri, dar şi o sticlă cu vin, spre a fi sfinţite de către preot.

Pe lângă aceste trei produse, pot fi adăugate dulciuri, fructe, legume, prăjituri sau alte preparate, precum pilaf, sarmale sau peşte.

Citeste si Reteta coliva. Cum sa te pregatesti pentru Mosi

Este recomandat să mergi la biserică cu mai multe lumânări, câte una pentru fiecare vas și pahar cu colivă și pentru fiecare prescură. În plus, o lumânare trebuie aşezată în gura sticlei cu vin, două trebuie date preotului: una înainte de începerea slujbei, odată cu pomelnicul, a doua se dă împreună cu un prosop, când începe citirea pomelnicelor.

Totodată, preotului trebuie să i se mai dea tămâie, cărbuni și prosop.

Moșii de Toamnă 2021. Tradiţii şi obiceiuri de Sâmbăta morţilor

Foarte important de respectat în această zi este oprirea oricărei activităţi gospodăreşti. Dacă decizi să mergi la biserică şi să dai de pomană pentru sufletul morţilor, în această zi nu spăla, nu face curăţenie, nu arunca gunoiul. Există credinţa că, făcând aceste activităţi gospodăreşti, dai praf, gunoi şi lături în mâncarea celor răposaţi.

În ziua în care se face pomenirea morţilor, este bine ca rudele să meargă la morminte, să le cureţe şi să aşeze lumânări şi flori la căpătâiul celor trecuţi la cele veşnice.

Citeste si Ce este bine să faci de Sâmbăta morţilor pentru ca cei adormiţi să-şi găsească liniştea

Tradiția spune că astăzi e bine să fim împăcăți cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat, iar femeile să aibă capul acoperit. Se spune că ofrandele oferite de sufletul celui adormit au puterea să mijlocească pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârșite de acesta cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții.

Totodată, este bine ca, în această zi, finii să meargă la nași cu colăcei.