MOSII DE VARA 2015: Ce este bine să facă toţi creştinii pe 30 mai

MOSII DE VARA sau Sâmbăta Morţilor este o sărbătoare în care creştinii îşi pomenesc cei trecuţi în nefiinţă. În acest an, MOSII DE VARA cad pe 30 mai, zi în care toate bisericile ortodoxe vor oficia slujbe de pomenire a celor morţi.

RomaniaTV.net
30 mai 2015, 08:36
MOSII DE VARA 2015: Ce este bine să facă toţi creştinii pe 30 mai

MOSII DE VARA 2015. Se crede că la sărbătoarea moşilor cei răposaţi aşteaptă să primească ofrande şi, dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, răposaţii rămân supăraţi. În lumea satelor, dar şi în mediul urban, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor, dar nu este încurajat schimbul de pomeni între rude.

Tradiţia spune că mâncarea oferită drept pomană să fie caldă, iar la MOSII DE VARA se dau de pomană căni, iar pe toarta lor se pun cireşe. De asemenea, creştinii împart orez cu lapte, pe lângă coliva, vinul şi colaci.

Pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi, cumpărate numai pentru această ocazie.

MOSII DE VARA 2015. În mitologia şi folclorul românesc, Rusaliile sunt numite şi Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Şoimanele sau Zânele. Spre deosebire de celelalte făpturi fermecate, Rusaliile umblă pe pământ doar în anumite răstimpuri, mai ales în Săptămină Rusaliilor.