Moşii de vară 2019. Sărbătoare mare sâmbătă. Ce se face în această zi

Moşii de vară 2019. Sâmbătă, 15 iunie, înainte de Duminică Rusaliilor sunt "Moșii de vară", sărbătoare dedicată pomenirii morților.

13 iun. 2019, 08:00
Moşii de vară 2019. Sărbătoare mare sâmbătă. Ce se face în această zi

Moşii de vară 2019. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice, scrie crestinortodox.ro.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbătă, ca zi de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morților: Sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbătă dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Citeşte şi Când sunt Moşii de vară 2019. Ce este bine să dai de pomană. Superstiţii Moşii de vară

Ambele zile poartă în popor și denumirea de „Moși” (cea dintâi: „Moșii de iarnă”, cealaltă „Moșii de vară”), pentru că în ele facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se sărbătorească Înfricoșătoarea Judecată, la care ne vom înfățișa cu toții în lumea de apoi. De aceea, întrucât mulți dintre drepții Vechiului Testament au adormit fără să vadă pe Mântuitorul făgăduit și așteptat și mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăința necesară, Biserica face mijlocire pentru ei.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbătă Rusaliilor sau „Moșii de vară”), Biserica face din nou pomenirea generală a morților, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca și ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.