MOŞII DE VARĂ: Tradiţii şi obiceiuri. Toţi creştinii trebuie să facă ASTA pentru spor şi sănătate

Moşii de vară sau Sâmbăta Morţilor se sărbătoreşte în fiecare an cu o zi înainte de Rusalii. Anul acesta creştinii îşi pomenesc morţii şi dau de pomană pe 18 iunie. Conform bisericii ortodoxe, în decursul anului există numai două sâmbete dedicate pomenirii morţilor, cea a Moşilor de vară şi cea anterioară duminicii lăsatului de sec de carne sau a "Înfricoşatei judecăţi" ori Moşii de iarnă.
Alina Costache
17 iun. 2016, 14:05
MOŞII DE VARĂ: Tradiţii şi obiceiuri. Toţi creştinii trebuie să facă ASTA pentru spor şi sănătate

MOŞII DE VARĂ: Se zice ca in zilele anterioare Mosilor de vara sau Mosilor cireşelor, mortii se trezesc din somnul de moarte si se se indreapta catre o legendara „Vale cu Dor”, loc in care gasesc toate pomenile facute pentru ei.

Cei care nu afla nimic de pomana, strang tarana in poala si se inapoiaza intristati in salasul mortii. O superstitie adanc inradacinata in folclor spune ca, sufletele celor morti parasesc mormintele in Joia Mare si zboara libere ca pasarile cerului vreme de 50 de zile, pana in sambata de Rusalii.
Tocmai pentru ca mortii sa se intoarca linisititi in cimitire, oamenii incercau sa ii induplece si sa ii imbuneze prin pomeni, ingrijirea si impodobirea mormintelor si a gospodariilor cu ramuri de tei.

Cu ocazia Mosilor de vara, se dau de pomana cani, oale, strachini de lut sau vase de lemn ornate cu flori ori cirese si umplute cu apa, lapte ori vin, dar si mancare gatita (calda) , impreuna cu paine, colaci si lumanari aprinse.

Vasele cu apa, vin si lapte sunt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigura ca cei morti vor avea ce bea pe lumea cealalta.

Totodata, obiceiul de a imparti vase din lut are drept scop reamintirea faptului ca toti oamenii sunt facuti din pamant, in pamant gasindu-si salas dupa moarte.

In vremurile de demult, in vase sau cofe se turna apa de la un izvor sau o fantana, lasandu-se apoi in acel loc cate un banut, ca o forma de plata pentru apa, astfel incat, pomana sa fie primita.

MOŞII DE VARĂ: Tradiţii şi obiceiuri

Se împarte mâncare caldă, „aburel”

 Prin tradiţie, se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În multe localităţi din Muntenia, credincioşii împlinesc vechile tradiţii, iar masa de pomană caldă se mai numeşte „aburel” sau „aburi”. În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi, cumpărate numai pentru această ocazie.

Gospodinele prepară bucatele preferate de rudele comemorate

De obicei, gospodinele pregătesc pentru această sărbătoare bucatele preferate de ruda pe care o comemorează. Vasele cumpărate trebuie umplute cu mâncare şi băutură.

Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

Se duc la biserică ofrande specifice Moşilor de cireşe

Din vremuri îndepărtate, la sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale, care încep chiar în dimineaţa Sâmbetei Rusaliilor. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare : colivă, colaci, vin şi cireşe.

Ritualul de comemorare se continuă în cimitire

Ritualul început în biserici continuă în cimitire, unde mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Aici, credincioşii aprind lumânări, care vor arde pe parcursul ritualului de pomenire, dau de pomană vase de lut, de porţelan sau de lemn, căni împodobite la toartă cu flori de tei şi umplute cu lapte, cu vin sau cu cireşe.

In unele zone, a doua zi dupa Mosii de vara, adica in duminica Rusaliilor, se dau de pomana portii de orez cu lapte ori colarez, aceste bucate nefiind asternute in farfurii, ci pe frunze de tei.
Se zice ca mortii care nu au fost pomeniti revin in morminte cu o frunza de tei in gura, aceste impartiri de orez si colarezi fiind destinati acelor „mosi” care nu au primit nimic.

Ce nu trebuie să faci în sâmbăta dinaintea Rusaliilor

Nu se matura, ca sa nu se dea praf in ochii mortilor ce stau in spatele usii pana duminica, cand se inalta catre cer, dupa savarsirea liturghiei, de Rusalii.

Nu se toarce ca nu cumva sa se intoarca inapoi colacii de la morti.

Nu trebuie sa dormi afara, sa te duci la fantana ori la rascruci de drumuri, intrucat vazduhul este plin de spiritele mortilor eliberate in Joia Mare.

Nu se arunca gunoiul afara, intrucat acesta poate ajunge la morti, in locul mancarii si bauturii pe care le asteapta.

Femeile care muncesc in sambata, de Rusalii risca sa le amorteasca mainile.

Alte sperstiţii de Moşii de vară

Se aduc la biserica frunze de nuc si ramuri de tei care, dupa ce sunt sfintite, se aseaza la streasina casei sau la icoana pentru a feri locuinta de rele. Crengile de tei, astfel sfintite, se spune ca au puterea de a lecui surzenia.

Ploaia din ziua Mosilor de vara preveste o recolta bogata.

Pentru a fi protejat fata de pierderi ori furtuni, trebuie sa dai de pomana din primul fel de mancare pe care il gatesti, in ziua Mosilor de vara.

Toate lucrurile pe care le dai de pomana trebuie sa fie noi, fie ca sunt cani, strachini, vase, cofe.

Ca sa scapi de o ploaie de vara, tot ce ai de facut este sa arunci afara o ramura de tei sfintita in ziua Mosilor de vara. In acest fel, ploaia se va opri.

Femeile ce ii cinstesc, an de an, pe Mosii de vara, vor avea intotdeuna sufletul tanar si nu vor imbatrani la fel de repede ca celelalte surate ale lor.

Ca sa iti rodeasca gradina, trebuie sa dai de pomana usturoi si ceapa verde.

Citeşte şi Rusalii 2016: Tradiţii şi superstiţii de Rusalii la catolici: Ziua în care nu e bine să te cerţi cu nimeni

 

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Localitatea de lângă București unde e bătaie pe case și terenuri. Prețurile sunt încă mici, există școli, magazine mari și traiul e de 4 ori mai ieftin decât în Capitală. Vecinii sunt și ei prietenoși, e plin de tineri, copii și pensionari relaxați
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Albă ca Zăpada, prăjitura copilăriei. Ingredientul care schimbă gustul
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești