Moştenitorii arhitectei Anca Petrescu cer daune de 30 de milioane de euro de la Camera Deputaţilor

Moștenitorii arhitectei Casei Poporului, Anca Petrescu, cer daune morale de 30 de milioane de euro de la Camera Deputaţilor pentru folosirea fără acord a imaginii Parlamentului în ultimii trei ani.

22 feb. 2016, 14:44
Moştenitorii arhitectei Anca Petrescu cer daune de 30 de milioane de euro de la Camera Deputaţilor

Cererea de chemare în judecată a fost depusă luni la Tribunalul Bucureşti. Fiicele arhitectei solicită şi interzicerea folosirii imaginii Casei Poporului fără acordul lor.

„Reclamantele Mărculeţ-Petrescu Anca-Georgiana-Cristina, Mărculeţ-Petrescu Smaranda Ana-Maria (…)formulează cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Parlamentul României – Camera Deputaţilor, solicitând instanţei de judecată să oblige pârâtul la plata despăgubirilor cuvenite pentru ultimii 3 (trei) ani, respectiv suma de 2.550 lei reprezentând daune materiale și suma de 10.000.000 euro/an, în total 30.000.000 euro reprezentând daune morale”, potrivit cererii de chemare în judecată.

Moștenitorii arhitectei Casei Poporului au cerut conducerii Camerei Deputaților să îi contacteze în vederea încheierii unui „contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului”.

„S-a făcut un memorandum prin care moștenitorii (Ancăi Petrescu, unul dintre arhitecții care au proiectat Casa Poporului — n.r.) solicită, prin avocați, să fie contactați de Camera Deputaților, la sediul profesional, în mod ultimativ, până pe data de 15 februarie, în vederea încheierii unui contract de licențiere cesiunea drepturilor de proprietate intelectuală privind imaginea Parlamentului, pentru că ei sunt succesorii în drepturi rezultând din certificatele de înregistrare la OSIM”, a spus Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputaților.

El a adăugat că, în prezent, există un proces pe rol pe acest subiect și numai când procesul respectiv va fi finalizat se va pune problema unui dialog cu cei „interesați de această problemă”. „Atâta timp cât există un proces pe rol, noi nu avem ce discuții a purta cu cei care se consideră îndreptățiți la anumite lucruri și pe care ni le solicită nouă”, a menționat el.