Preţuri de cantină studenţească la restaurantul parlamentarilor. Cât costă o dorada la grill sau un muşchiuleţ de porc aromatizat

Preţurile de la restaurantul parlamentarilor s-au mai majorat după pandemie, dar meniurile rămân pentru toate buzunarele, nu pentru salariile şi indemnizaţiile speciale ale aleşilor.

15 ian. 2024, 09:40
Preţuri de cantină studenţească la restaurantul parlamentarilor. Cât costă o dorada la grill sau un muşchiuleţ de porc aromatizat

Nu multă lume știe faptul că aleșii statului plătesc un preț infim pentru mâncarea de zi cu zi la restaurantul parlamentarilor. În timp ce la raft alimentele se scumpesc pe zi ce trece, parlamentarii au parte de un adevărat răsfăț culinar pe care plătesc câțiva lei. Cum arată meniul aleșilor statului și care este cel mai scump preparat.

Cât plătesc aleșii statului, zilnic, pe mâncare la restaurantul parlamentarilor

Meniul din Parlamentul României a fost mereu un subiect controversate. Nici nu este de mirare, având în vedere că, multă vreme, parlamentarii au fost cei care mâncau foarte bine pe bani puțini.

În urmă cu doi ani, imediat după pandemie, prețurile de la restaurantul Parlamentului României erau ireal de mici. Aleșii statului plăteau 2 lei pentru o porție de ciorbă și 5.7 lei pentru o ciorbă de fasole.

Parlamentarii sfidează bunul simţ. Vor să dea pe MENIU COMPLET la restaurantul din Casa Poporului cât două legături de ridichii la Obor

De atunci, timpul a trecut, iar prețurile la alimente au crescut. Românii abia dacă pot trăi de la o lună la alta, dar se pare că de aleșii statului nu simt asta. Nici nu ar avea cum, având în vedere că zilnic se răsfață cu preparate pentru care plătesc un preț infim.

La restaurantul din Casa Poporului, totul se calculează la virgulă. Toate preparatele au prețuri cu zecimale. De exemplu, o salată însoțită de o chiflă costă 22,8 lei.

La Palatul Parlamentului se servește una dintre cele mai ieftine mâncăruri din București
La o privire de ansamblu, întregul meniu de la Casa Poporului este unul cu prețuri foarte mici. Niciunde în București nu se mai găsesc altfel de preparate la un preț așa competitiv.

În ciuda faptului că primesc salarii mari, parlamentarii nu scot din buzunar bani mulți pe mâncare. Meniul este alcătuit în așa fel încât să satisfacă gusturile tuturor și să aibă un preț mai mult decât rezonabil.

Și, totuși, potrivit mediaflux.ro, există și excepții. În meniul de la restaurantul parlamentarilor sunt și preparate mai scumpe. Este vorba de acele preparate mai complexe, precum doradă la grill sau mușchiuleț de porc aromatizat. Prețul acestora începe de la 40 de lei.

Inițial, multă lume este tentată să creadă că de la acel restaurant pot să mănânce doar parlamentarii. Ei bine, nu. Mâncarea este destinată tuturor lucrătorilor de la Palatul Parlamentului. Inclusiv turiștii pot gusta din delicatesele care sunt servite aleșilor statului.

Cei care vor să viziteze Palatul Parlamentului trebuie să scoată din buzunar 94 de lei. Turiștii care au de gând să guste și mâncarea parlamentarilor, ar face bine să evite orele de vârf, atunci când toată lumea merge la masă și este aglomerat.

Camera Deputaţilor schimbă furnizorii pentru cantină. Aleşii vor meniuri de două feluri de mâncare, plus desert, cu doar 24 de lei

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al Camerei Deputaților, în structura Parlamentului funcționa o “Direcție pentru alimentație” care avea mai multe compartimente: Serviciul aprovizionare, Serviciul bucătărie-cofetărie, Serviciul de desfacere (restaurante şi bufete, Compartimentul tehnologic. Principalele atribuții: asigură pregătirea şi servirea mesei pentru parlamentari, urmăreşte îmbunătăţirea aprovizionării unităţilor cu un sortiment complet de mărfuri de calitate, întocmeşte lista de preparate de bucătărie, cofetărie, patiserie şi de bar. Timp de 30 de ani, Direcția de alimentație a livrat zilnic aleșilor neamului produse alimentare la prețuri foarte mici.

Înainte de pandemie, o ciorbă la Parlament costa 3,10 lei (fasole verde) sau 2,75 (borș de legume), un piept de pui la grătar costa 4,50 lei, iar un mic dejun cu ouă prăjite, telemea de vacă şi cartofi prăjiţi costa 7,13 lei. Ultimele prețuri, după pandemie, au fost ceva mai mari, dar tot accesibile. Un meniu cu ciorbă de fasole, iahnie de fasole cu cârnați afumați la grill, salată de varză albă și o chiflă costă 17,1 lei. Meniul cu ciorbă de perișoare de pui, plăcintă cu carne de pui, salată de castraveți, un fruct și o chiflă ajunge la 22,8 lei.

Camera Deputaţilor schimbă furnizorii pentru restaurantul parlamenterilor. Aleşii vor meniuri de două feluri de mâncare, plus desert, cu doar 24 de lei

Camera Deputaţilor a publicat pe e-licitatie.ro un anunţ pentru concesionarea serviciilor de alimentaţie publică pentru restaurantul „Salon Brâncovenesc” de la nivelul S1, pentru bufetul de la nivelul 1M, pentru bufetul 1 de la nivelul 2 şi pentru bufetul de la nivelul 3.

Perioada de concesionare este de 24 luni, cu posibilitate de prelungire cu încă 12 luni, iar valoarea estimată este între 14.074.570 de lei şi 21.088.588 lei (fără TVA).

Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preţ, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 22 august.

Deputații vor de la viitorul concesionar să asigure servirea mesei luni-joi, între intervalul 11.00 – 16.00 și vineri, între 11.00 – 14.00 pentru un grup țintă de circa 2.000 de persoane, angajați din Camera Deputaților sau vizitatori și să poată extinde, la cerere, acest program, în caz că există solicitări pentru simpozioane, cocktailuri, alte evenimente de acest tip. Pentru cele trei bufete, să pregătească zilnic și să prezinte listele cu prețurile și gramajele pentru băuturi, sendvișuri, cafea, ceai.

Cel mai important lucru îl reprezintă însă cerințele pentru cantină.

„1) două variante de meniuri economice (cu maxim două repetări pe săptămână), la prețul de maxim 20 lei cu TVA/meniu care vor cuprinde fel principal + garnitură;

2) două variante de meniu office compuse din două feluri de mâncare (felul 1 + felul 2) + desert, la un preț maxim de 24 lei cu TVA/meniu:

a) felul 1 (min. 350 ml): supe, ciorbe, borșuri, aperitive calde și altele asemenea;
b) felul 2: fripturi/șnițele (min. 120 gr.), mâncăruri scăzute (min. 150 gr.) împreună cu garnituri (min. 200 gr.) și salate (min. 120 gr.) și altele asemenea + chiflă/pâine (min. 30 gr.);
c) desert (min. 100 gr.): fruct, prăjitură, înghețată, etc.
3) un meniu vegetarian/vegan;

4) un meniu diversificat care să includă și alte feluri de mâncare și desert, altele decât cele din meniurile prezentate mai sus”, se arată în caietul de sarcini, potrivit Economedia.

Ofertele se desfac în 29 mai, departajarea lor se face în funcție de cea mai mare redevență lunară pe care operatorul interesat să opereze cantinele și bufetele o întorc Camerei și de investiția cea mai ridicată pe care operatorul o va face la fața locului.