Moţiunea de cenzură, amânată. Votul va avea loc joia viitoare UPDATE

Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului, în care urma să fie citită moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, a fost închisă, după ce ordinea de zi care stabilea citirea moţiunii miercuri şi vot sâmbătă a fost respinsă la vot. Moţiunea de cenzură se va dezbate şi se va vota în Parlament joia viitoare, au decis Birourile permanente reunite ale Parlamentului.

02 oct. 2019, 03:28

UPDATE Victor Ponta (Pro România) a precizat că moţiunea de cenzură va fi citită în plenul Parlamentului joi.

„Avem moţiunea citită mâine şi discutată şi votată joia viitoare, pe 10 octombrie”, a spus Ponta, după şedinţa Birourilor permanente reunite.

_______

UPDATE Conducerea Parlamentului a negociat ca textul moţiunii să fie citit joi, iar dezbaterea şi votul vor avea loc joia viitoare.

„Mâine citim moţiunea şi joia viitoare vom face votul”, a spus Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei, precizând că toată lumea a fost de acord cu acest program.
 
“Matematic, PSD-ul în acest moment nu are majoritate. Vom vedea dacă opoziţia va avea voturile, majoritate de 233, să cadă guvernul”, a mai subliniat preşedintele Camerei.

_______

UPDATE Ordinea de zi de miercuri, care cuprindea citirea moţiunii de cenzură, a fost respinsă cu 194 de voturi ”împotrivă” – date de Opoziție, la 181 ”pentru”.

”Programul și ordinea de zi au fost respinse, declar ședința închisă!”, a anunţat Florin Iordache în Parlament, moment în care politicienii opoziţiei au început săaplaude şi să strige „Demisia!”.

”Moțiunea nu va mai putea fi votată sâmbătă pentru că sunt necesare trei zile”, a spus Marcel Ciolacu în fața jurnaliștilor. 

_______

UPDATE Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri, la ora 15.00, pentru citirea textului moţiunii de cenzură depusă de opoziţie împortiva Cabinetului Dăncilă.

Raluca Turcan a cerut ca votul să aibă loc luni, nu sâmbătă.

_______

UPDATE Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, a anunțat că moțiunea de cenzură va fi citită miercuri, la ora 15.00, iar dezbaterea şi votul vor avea loc sâmbătă, de la ora 11.00. De asemenea, Iordache a mai precizat că parlamentarii PSD ar trebui să asigure cvorumul, dar să nu voteze la moțiune.

„Dacă nu va fi cvorum sâmbătă va fi convocată o nouă ședință de BPR-uri, pentru a stabili o nouă dată. Astăzi la 15.00 va fi citită moțiunea, iar sâmbătă votul. Ziua a fost aleasă pentru că este, conform regulamentului, la trei zile de la citirea moțiunii. Dacă există o urgență în a debarca acest Guvern, care este problema să se voteze sâmbătă?

Eu înțeleg că este o urgență să fie debarcat acest Guvern. Pentru noi este o urgență să arătăm că acel 237 nu există.

Noi vom participa la această moțiune de cenzură, dar nu vom vota. Părerea mea este că trebuie să fim prezenți, dar să nu votăm această moțiune. Vom discuta în partid și vom lua o decizie în privința votului”, a declarat Florin Iordache.

Opoziţia a ieşit din sala de şedinţă pentru a împiedica, prin lipsa cvorumului, adoptarea calendarului moţiunii. Cvorumul a fost restabilit însă după sosirea la şedinţa Birourilor permanente reunite a reprezentantului minorităţilor naţionale, Dragoş Zisopol.

_______

UPDATE Moţiunea de cenzură va fi citită miercuri,iar votul va avea loc sâmbătă, a decis Biroul Permanent Reunit al Parlamentului.

_______

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a anunţat că, din lipsă de cvorum, marţi seară nu a putut fi stabilit calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de Opoziţie.

Liderii Opoziţiei au criticat convocarea Birourilor permanente marţi seara, imediat după depunerea moţiunii de cenzură şi intenţia ca plenul Parlamentului să se reunească la ora 19,00, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, afirmând că este „un abuz şi infracţionalitate cu premeditare”.

Ludovic Orban: Sunt convins că numărul votanţilor moţiunii de cenzură va fi mai mare decât numărul semnatarilor

Raluca Turcan a precizat că Opoziţia cere ca moţiunea de cenzură să fie citită în plenul Parlamentului săptămâna aceasta, iar votul să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

„Noi suntem pregătiţi la şicane şi acţionăm unitar şi pas cu pas o să dejucăm această abordare cu profil infracţional. Opoziţia cere nişte lucruri de bun simţ şi anume: moţiunea să se citească la o oră şi într-un moment în care parlamentarii să poată să participe. De asemenea, Opoziţia doreşte ca, după 30 de ani în care nicio moţiune de cenzură nu a fost votată în zile nelucrătoare, să nu se întâmple nici de data aceasta, la comanda Vioricăi Dăncilă. Propunerile Opoziţiei sunt fireşti, sunt de bun simţ, să citim moţiunea săptămâna aceasta şi votul să fie la începutul săptămânii viitoare. Acesta este programul pe care îl vom propune PSD”, a declarat Turcan.

Ea a mai spus că Opoziţia se va prezenta la şedinţele Birourilor permanente „convocate la ore normale, în care parlamentarii pot să îşi exercite dreptul constituţional cu care au fost învestiţi”.

Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă marţi în Parlament.

Moţiunea, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan.