MOŢIUNEA DE CENZURĂ. Guvernul Orban atârnă de un singur vot. Ultimele calcule

PSD și UDMR au adunat 232 de voturi pentru moțiunea de cenzură, fiind necesare 233 de voturi pentru demiterea Guvernului. Pe langa acestea, „avem negocieri cu inca 7-8 parlamentari, poate chiar 10 membri, negocieri avansate”, a anunțat sâmbătă liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, dupa o sedinta a grupurilor parlamentare „Exista negocieri si cu alte grupuri, dar si individual cu alti parlamentari”, a mai spus el.  

01 feb. 2020, 16:42
MOŢIUNEA DE CENZURĂ. Guvernul Orban atârnă de un singur vot. Ultimele calcule

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat, sâmbătă, că, în cazul în care este votată moţiunea de cenzură şi se ajunge la învestirea unui nou guvern, parlamentarii partidului nu vor vota un guvern condus tot de Ludovic Orban. Simonis spune că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să ţină cont de o eventuală majoritatea, înainte de a face o nouă propunere de premier.

Simonis a anunţat, sâmbătă, că au existat întâlniri cu parlamentarii şi europarlamentarii formaţiunii, dar şi cu preşedinţii de consilii judeţene şi primarii din marile oraşe, cu totii susţinând moţiunea de cenzură.

”Cu toţii au susţinut hotărât şi fără echivoc necesitatea demiterii guvernului prin moţiune de cenzură, atât pentru faptul că încalcă o regulă de bun simţ şi a democraţiei, dar şi pentru faptul că acest guvern este profund incompetent. Niciodată în cei 30 de ani democraţie un guvern, după numai trei luni, nu a devenit atât de pervertit de a servi grupurilor de interese cum este Guvernul Orban”, a spus Alfred Siminis, într-o conferinţă de presă.

Simonis a explicat că grupurile PSD şi UDMR au 232 de voturi şi există ”negocieri avansate cu încă şapte, opt, poate chiar 10 membri”.

Întrebat dacă PSD ia în calcul să voteze învestirea unui nou Guvern Orban, dacă trece moiunea, în condiţiile în care preşedintele Klaus IOhannis a anunţat că-l va propune din nou, Simonis a spus că şeful statului trebuie să ţină cont de eventuala majoritate care se va forma.

”Abia apoi se poate pronunţa dacă desemnează sau nu pe cineva. Cu siguranţă, parlamentarii PSD nu vor vota din nou acest guvern, Guvernul Orban, un guvern al cărui premier să fie Ludovic Orban. Ar fi o nouă încălcare a  Constituţiei”, a mai spus Simonis.

Simonis a spus că mai sunt mulţi paşi de parcurs până la alegerile anticipate, chiar dacă trece moţiunea şi susţine că au mai exitat preşedinţi care au vrut astfel de alegeri.

”Eu cred că suntem într-o democraţie consolidată şi este foarte importantă separaţia puterilor în stat şi să nu ne referim la fiecare dată la ceea ce doreşte preşedintele, pentru că este foarte periculos ca de fiecare dată în această ţară să se întâmple ceea ce vrea preşedintele exclusiv”, a mai spus Simonis.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că este pregătit pentru orice situaţie, din perspectiva moţiunii de cenzură, la care parlamentarii partidului vor vota ”categoric” împotrivă. 

”Aşteptăm votul la moţiune, suntem pregătiţi pentru orice situaţie. Cei care depun moţiunea sunt nişte oameni politici care şi-au dat măsura lipsei de valoare prin modul cum au guvernat în ultimii trei ani”, a declarat, joi Ludovic Orban.

Citeşte şi PSD a depus moţiunea de cenzură ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi DOCUMENT

Premierul a explicat că activitatea PNL va continua, astfel încât să câştige alegerile. 

”Indiferent de deznodământ noi ne continuăm activitatea şi ne îndreptăm spre obiectivul de a câştiga alegerile, astfel încât să asigurăm o guvernare stabilă, solidă, cu susţinere parlamentară”, a mai spus Orban.

Întrebat cum vor vota parlamentarii PNL la moţiunea de cenzură, Orban a spus: ”Categoric vor vota împotrivă”.

PSD a depus joi moţiunea de cenzură intitulată ”Guvernul ORBAN/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Calendarul dezbaterii moţiunii urmează să fie stabilit luni de conducerea celor două Camere.