Moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Ioan Deneş va fi dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor

Publicat: Miercuri, 17 Octombrie 2018 16:49 // Actualizat: Miercuri, 17 Octombrie 2018 16:49 // Sursa: romaniatv.net

Moţiunea PNL îndreptată împotriva ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, intitulată "Stimulat de PSD, fără pic de competenţă, taie Deneş în păduri şi la verzi ... şi la uscate" va fi dezbătută marţi de plenul Camerei Deputaţilor şi va fi supusă votului final miercuri.

PNL susţine că a iniţiat moţiunea ca urmare a neîmplinirilor Ministerului Apelor şi Pădurilor şi a modului ilegal în care ministrul Ioan Deneş gestionează situaţia Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, adică aproximativ 60% din fondul forestier naţional, în interesul exclusiv al preşedintelui PSD şi al unei părţi din partid.

Liberalii consideră că, în ceea ce priveşte politica în domeniul apelor, problema inundaţiilor rămâne una dintre cel mai grave neîmpliniri ale Ministerului Apelor Pădurilor, condus din 2012 şi până în prezent de miniştri ai PSD.

"Recunoscută ca prioritate şi prin programul de guvernare al celor trei guverne PSD-ALDE, problema rămâne nerezolvată, chiar ignorată, dacă luăm în considerare slaba finanţare a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor. O simplă comparaţie arată dezastrul în acest domeniu: dacă valoarea investiţiilor, alocări de la bugetul statului, în anul 2006 s-au ridicat la peste 122 de milioane de euro, în 2010 la 48 de milioane de euro, în anul 2017 vorbim de 14 milioane de euro, iar în 2018 de 16,6 milioane de euro. O comparaţie realistă între cele 122 de milioane din 2006 şi cele 16 milioane alocate de la bugetul de stat în 2018 este încă o demonstraţie a lipsei de viziune, a dezinteresului pentru rezolvarea unor probleme majore, care afectează serios vieţilor oamenilor, stabilitatea administraţiilor şi a economiei, dar şi bugetul public", susţin liberalii.

În opinia PNL, lipsa de coerenţă şi de viziune se observă şi în banii atraşi din surse externe, respectiv 102 milioane de euro atrase în 2010, faţă de 5,1 milioane de euro în 2017 sau puţin peste şase milioane euro în 2018.

"Situaţia din această vară este una revoltătoare. În ciuda evaluărilor realizate de comisiile constituite prin ordin al prefecţilor din judeţele lovite de fenomenele extreme, fondurile alocate au fost insuficiente, iar sumele au fost distribuite după criterii ticăloase, în funcţie de apartenenţa politică a primarilor, nu în funcţie de nevoile reale ale comunităţilor", se arată în moţiune.

PNL consideră că este inacceptabil ca ministrul Apelor şi Pădurilor să nu aibă ca prioritate aprovizionarea populaţiei din mediul rural cu lemn de foc.

"Cum se face că nu aţi solicitat constituirea de depozite de lemn cu destinaţie exclusivă pentru lemnul de foc în zonele deficitare din regiunile cele mai sărace şi, mai ales, acolo unde lemnul este foarte scump, prin afluirea din zonele excedentare? ", susţin liberalii.

Moţiunea simplă este semnată de 67 de parlamentari. Ea va fi supusă votului final miercuri la sesiunea de vot final a Camerei Deputaţilor.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Camera Deputaţilor ioan denes Ministrul Apelor şi Pădurilor PNL
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7480
RON
20 Feb
noapte 2 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H