Moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului a picat

Deputaţii au respins, luni, moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna.

11 apr. 2022, 18:36
Moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului a picat

Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă a USR împotriva ministrului Mediului Tanczos Barna. S-au înregistrat 83 de voturi „pentru”, 186 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, potrivit Agerpres.

Deputatul PNL George-Cătălin Stângă a criticat demersul USR de a depune moţiune simplă împotriva ministrului Mediului. Liberalul a acuzat USR a rămas acelaşi partid mic, iar grija pentru mediu manifestată de membri acestei  formaţiune este doar de faţadă.

„Prin această moţiune USR ne confirmă faptul că a rămas acelaşi partid mic, care este capabil doar să arate cu degetul. La critică nu îl întrece nimeni şi dovadă stă faptul că a depus această moţiune, dar când a trebuit să vină cu soluţii concrete pentru mediu s-au scris în batjocură în programul de guvernare al domnului premier Cioloş, propunerea de premier, doar două pagini. Aceasta este adevărata potenţă constructivă a USR pe partea de mediu”, a declarat deputatul PNL George-Cătălin Stângă, în plenul Camerei.

Liberalul a mai spus că USR „a fugit de la guvernare cu coada între picioare, provocând o criză politică majoră şi îndelungată”, fără să îi pese de proiectele care trebuiau să fie implementate pentru România.

„Aţi ales, asemenea unor laşi, să dezertaţi de la guvernare şi să vociferaţi de pe margine. Acum când sunteţi în afara guvernării, ne daţi şi lecţii, vă consideraţi experţi, doar că pentru a face aceste lucruri ar trebui să fiţi pregătiţi şi să aveţi temele bine făcute, ceea ce nu e cazul. Îmi aduc aminte că v-aţi intitulat programul de guvernare în mod ironic la adresa românilor: un guvern al responsabilităţii naţionale. Din nou totul doar propagandă, pentru că în momentul în care am analizat în profunzime acest program de guvernare am observat că era de fapt un program al batjocurii naţionale faţă de mediu. Grija pentru mediu pe care o manifestaţi astăzi este doar de faţadă, iar moţiunea este doar o frustrare pe care o aveţi, pentru că nu aţi reuşit să îi ţineţi cocoţaţi în funcţii de conducere în instituţiile din subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Păduri pe acoliţii pe care îi aveţi la partid”, a susţinut Stângă.

Şi PSD a votat împotriva moţiunii USR. „”Eu nu zic că nu avem probleme de mediu, nu zic că nu trebuie rezolvate, dar să te apuci să faci pe genunchi moţiuni, uneori să nu ai nici măcar numărul de semnături necesar şi, mai mult, să le faci cu privire la un ministru pe care l-ai votat şi l-ai avut ministru în guvernarea ta, pentru că domnul ministru Tanczos Barna a fost la Mediu şi în guvernarea USR şi acum, deci atunci era bun, acum nu mai e bun. PSD nu va vota această moţiune”, a spus Oana Florea de la tribuna Parlamentului.

 

Ministrul Mediului: Pădurile care se vor realiza prin PNRR vor beneficia de o subvenţie de 465 de euro/hectar/an

Toate pădurile care se vor realiza prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe baza unei Ordonanţe aprobată în Guvern săptămâna trecută, vor avea parte de o subvenţie pentru sechestrarea de carbon de 465 de euro/hectar/an, după plantare, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, cu ocazia dezbaterii moţiunii simple depusă de USR împotriva demnitarului.

„Prin noul Cod Silvic a fost aprobată metodologia de calcul a cheltuielilor destinate asigurării serviciilor silvice pentru suprafeţele de fond forestier de maxim 30 de hectare, inclusiv. Prin această modificare au fost aduse sub pază peste 292.000 de hectare de terenuri forestiere. Săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care aprobăm măsurile pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. S-a dat undă verde extinderii consistente a suprafeţei pădurilor din această ţară. Toate pădurile care se vor realiza prin PNRR, pe baza acestei Ordonanţe, după plantare vor avea parte de o subvenţie pentru sechestrarea de carbon de 465 de euro/hectar/an. Este o sumă care cu siguranţă va da un nou avânt acestei activităţi de plantare. Aceste prevederi legislative nu existau şi nu au venit din partea USR, ci din partea Guvernului, a Ministerului Mediului. În plus, cei care iau decizia de a înfiinţa o pădure de la zero, vor beneficia de o finanţare de 100% pentru plantarea în sine şi timp de 20 de ani putem să asigurăm o finanţare pentru sechestrarea de carbon”, a afirmat Tanczos.