Motivare CCR: Hotărârea Parlamentului atestă că s-a schimbat doar componenţa Guvernului

Actul adoptat de Parlament și cel semnat de premier atestă că a fost schimbată doar structura Executivului, nu și programul, arată Curtea Constituțională a României în legătură cu decizia de sâmbătă de respingere ca inadmisibilă a sesizării PDL și a unui grup de deputați neafiliați.

RomaniaTV.net
10 mart. 2014, 13:37
Motivare CCR: Hotărârea Parlamentului atestă că s-a schimbat doar componenţa Guvernului

„Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea Curții Constituționale, semnat de domnul Victor Ponta, în calitate de prim ministru al României, și de Kelemen Hunor, președintele UDMR, prevede, la art.1, că ‘Uniunea Democrată Maghiară din România face parte din formula guvernamentală și își asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de către Parlamentul României la data de 21 decembrie 2012.’ Ambele acte, atât cel adoptat de Parlament, cât și cel semnat de primul ministru al Guvernului, atestă faptul că în cauză a fost schimbată doar structura și compoziția politică a Guvernului României, iar nu și Programul de guvernare”, se spune în comunicatul CCR.

Sursa citată precizează că sesizarea solicita Curții să stabilească, pe calea unui examen comparativ al programului de guvernare aprobat de Parlament în 2012 și a Acordului politic, respectiv a Acordului guvernamental încheiat între formațiunile politice care compun Guvernul, faptul că programul de guvernare aprobat de Legislativ a fost implicit modificat, Hotărârea Parlamentului contestată consfințind o asemenea modificare implicită.

„Realizarea unui examen comparativ în sensul celor solicitate de autorii sesizării excedează controlului de constituționalitate. Controlul Curții Constituționale nu poate privi decât constituționalitatea hotărârii Parlamentului contestată în cauză”, se mai arată în comunicat.

Plenul CCR s-a întrunit, în ședința din 8 martie, pentru a soluționa sesizarea formulată de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal și a unui grup de deputați neafiliați referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Parlamentului nr.1/2014 privind modificarea structurii și compoziției politice a Guvernului României.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituționalitate formulată.

Curtea a reținut, în esență, că art. 3 al hotărârii contestate prevede în mod expres că Guvernul, în componența aprobată prin aceeași Hotărâre, ‘și-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat în ședința Camerelor reunite din 21 decembrie 2012 și aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr.45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate și asumate de formațiunile politice care compun și susțin Guvernul’.