Motivarea judecătorului în cazul celor patru tineri acuzaţi de omor şi lăsaţi liberi

Decizie incredibilă în cazul celor patru tineri din Brăila acuzaţi că au ucis cu sânge rece o femeie, mamă a doi copii. Ei au fost lăsaţi liberi pentru că au recunoscut fapta dupa ce ar fi fost bătuţi de poliţişti. Mai mult, judecătorul mai spune că nici urmele luate de câinele poliţist nu ar fi relevante având în vedere că s-au făcut în condiţii de burniţă.

03 iul. 2015, 06:03

Cei patru tineri din Gradistea, acuzati ca au ucis-o cu sange rece pe Marcela Stoian, la sfarsitul lunii februarie, au fost eliberati sub control judiciar pentru ca judecatorul de la Curtea de Apel Galati a considerat ca probele din dosar nu stau in picioare si ca recunoasterea faptei ar fi fost facuta ca urmare a batailor primite de la organele de politie, scrie infobraila.ro. Acestia au marturisit in fata instantei ca nu au savarsit crima si ca au recunoscut fapta la reconstituire pentru ca au fost batuti de politisti.

Citeşte şi Patru criminali din Brăila, eliberaţi după ce au ucis cu bestialitate o femeie

Judecatorul spune, negru pe alb, in motivarea deciziei din urma cu o saptamana, ca exista doar doua probe care ar putea face legatura dintre criminali si infractiunile de talharie si omor calificat, si anume folosirea cainelui de urma si gasirea posetei victimei.

Cainele-politist care i-a dus pe anchetatori la cei patru localnici ar fi luat urma „in conditii de burnita, la temperatura de 4-6 grade Celsius”, apreciaza judecatorul, „imprejurari care puteau conduce la disparitia mirosului adevaratilor faptasi si puteau genera unele erori din partea cainelui de urma”.

Tot instanta a notat ca patrupedului i s-a dat sa miroasa, ca punct de plecare, gardul din care procurorii au presupus ca a fost smulsa sipca folosita la comiterea crimei, in loc de sipca propriu-zisa, gasita la locul omorului, „asa cum ar fi fost corect”.

Lipsa probelor stiintifice a fost un alt motiv pentru care judecatorul a decis sa-i elibereze pe Mocanu Ionut, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin si Baboi Radu, se mentioneaza in documentul citat. Mai mult decat atat, niciunul din martorii audiati pana in prezent nu ii indica „in mod concret” pe cei patru ca fiind autorii crimei din Gradistea.

Citeşte şi Crimă ORIBILĂ. O PROFESOARĂ ieşită la pensie a fost UCISĂ în propria casă VIDEO

Expertiza biocriminalistica genetica (stabilirea probelor AND) a fost solicitata de procuror abia pe data de 8 mai, la mai bine de doua luni de la uciderea Marcelei Stoian, Curtea de Apel Galati considerand acest probatoriu „singura proba certa, indubitabila si relevanta cauzei”. Totodata, procurorul nu a justificat intarzierea.

„Recunoasterea inculpatului (suspectului) nu mai reprezinta „regina probelor” in stabilirea vinovatiei acestuia in savarsirea faptei imputate”, scrie in motivare.

Au lovit-o cu scandura in cap pana si-a dat ultima suflare

Curtea de Apel Galati a hotarat, vineri, 26 iunie, ca cei patru tineri sa fie eliberati sub control judiciar, desi acestia au participat la reconstituire, la doar cateva zile dupa ce au fost prinsi, si si-au recunoscut fapta.

Instanta a considerat ca acestia se pot plimba liberi prin localitatea in care au semanat teroare, avand doar obligatia de a nu se apropie de rudele femeii pe care au omorat-o cu o scandura si de alti martori din dosar.

In urma cu 4 luni, Marcela Stoian, in varsta de 40 de ani, mama a doua fetite minore, a fost gasita fara suflare, intr-o balta de sange, pe marginea unei ulite laturalnice din localitatea Gradistea, chiar de catre sotul ei, care, ingrijorat ca femeia intarzia prea mult la serviciu, a plecat sa o caute. Dupa patru zile de la omor, politistii au reusit sa-i identifice si sa-i retina pe ucigasii Marcelei: patru tineri de etnie roma din localitate, cunoscuti ca scandalagii si analfabeti, toti rude intre ei.

Barbatii, cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani, au fost dusi de oamenii legii la locul crimei, unde acestia au aratat cum, in seara zilei de 23 februarie, au omorat-o cu bestialitate pe femeie.

Din spusele acestora, dupa o zi intreaga „udata” cu alcool, cand au ramas fara bani si dupa ce Soarele a apus, au decis sa o jefuiasca pe „tanti Marcela”, asa cum ii spuneau femeii care detinea un magazin alimentar in Gradistea. Si-au pus in cap sa o ucida si sa se faca nevazuti cu geanta pe care o credeau burdusita de bani, dupa cum chiar ucigasii sustin.

Stiau la ce ora inchide Marcela magazinul si mai stiau si drumul pe care aceasta, de 15 ani, mergea spre casa. Au pus la cale planul bolnav, au rupt o scandura dintr-un gard, au asteptat-o pe Marcela ascunsi in boscheti, in dreptul unui teren viran, iar cand femeia a trecut prin dreptul lor, s-au napustit asupra ei si au inceput sa o loveasca in nestire, pe rand, cu sipca, in cap.

Cand victima si-a dat ultima suflare, i-au furat poseta si au fugit. Ajunsi intr-o zona luminata, cei patru s-au oprit sa cerceteze poseta si sa vada ce prada au obtinut, facandu-se nevazuti cu cei 100 RON.

Dupa ce au aruncat poseta in curtea unui localnic, au luat banii si s-au intors la casele lor. In zilele care au urmat, in timp ce comuna era impanzita de politisti si criminalisti, ucigasii si-au continuat programul pe care il aveau in mod normal, fara sa dea de banuit nimanui ca ei sunt faptasii. Dupa 3 zile de cercetari, au fost prinsi insa de oamenii legii, toti patru recunoscand fapta.