Motive pentru care ar trebui să renunţi IMEDIAT la fumat

Potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, efectele adverse ale consumului de ţigări provoacă sute de mii de victime anual.

30 iun. 2013, 16:36
Motive pentru care ar trebui să renunţi IMEDIAT la fumat

Chiar dacă pentru unii fumători pare imposibil să renunţe la fumat, motivele de mai jos ar trebui să fie suficiente pentru a face acest pas.

1. Fumatul te predispune la infecţii

Până acum, fumatul a fost deja asociat cu numeroase forme de cancer, însă studiile indică faptul că el diminuează capacitatea corpului de a combate infecţiile. Chiar şi cei care fumează la mâna a doua sau a treia se pot confrunta cu această problemă, scrie descopera.ro.

2. Fumatul îşi afectează capacităţile cognitive

Un studiu publicat în The Journal of the American Medical Association a subliniat că fumatul îi afectează pe cei de vârstă mijlocie, cauzându-le probleme de memorie. De asemenea, fumătorii care se confruntă cu probleme cognitive uşoare ajung să dezvolte demenţă într-un ritm accelerat.

3. Fumatul îţi afectează viaţa sexuală

Severitatea disfuncţiilor erectile este corelată cu nivelul de expunere la fumat. Un studiu care a monitorizat 118 pacienţi care renunţaseră la fumat şi 163 care continuau cu acest viciu. Rezultatele au indicat că cei care renunţaseră la fumat se confruntau cu mai puţine probleme legate de disfuncţiile erectile. Totuşi, cu cât pacientul renunţa la fumat la o vârstă mai înaintată, cu atât şansele de îmbunătăţire a situaţiei erau mai mici.

CITEŞTE ŞI Ponturi care te vor ajuta să te laşi de fumat

4. Fumatul favorizează apariţia ridurilor

Acest viciu grăbeşte procesul natural de îmbătrânire. Prin urmare, cu cât un individ fumează mai mult, cu atât va îmbătrâni mai repede. Potrivit cercetătorilor de la Mayo Clinic, nicotina cauzează îngustarea vaselor de sânge de la nivelul pielii, încetinind ritmul cu care se deplasează sângele.

„Cu un flux sanguin scăzut, pielea nu mai primeşte la fel de mult oxigen sau substanţe nutritive importante, precum vitamina A. Deasemenea, multe dintre cele 4.000 de substanţe chimice din tutun afectează colagenul şi elastina, fibre care asigură rezistenţa şi elasticitatea pielii. Din această cauză, pielea începe să se lase şi să se rideze prematur”, a declarat dr. Lowell Dale.

5. Fumatul poate duce la infertilitate

„Fumatul este dăunător pentru ovarele femeilor, iar gradul de vătămare depinde de numărul de ţigări şi de durata de timp în care o persoană fumează. Fumatul pare să accelereze diminuarea ovulelor şi a funcţiilor reproductive, ducând chiar şi la o menopauză timpurie”, susţin oamenii de ştiinţă de la The American Society for Reproductive Medicine. Aşadar, cu cât o femeie fumează mai mult, cu atât există un risc mai mare ca ea să aibă probleme legate de reproducere. De asemenea, fumatul este asociat şi cu diminuarea calităţii spermei.

6. Fumatul îţi afectează oasele

De mult timp, acest viciu a fost asociat cu osteoporoza. Comparativ cu bărbaţii, se pare că femeile au un risc mai crescut de dezvoltare a acestei boli. Spre deosebire de femeile care nu fumează, fumătoarele produc mai puţin estrogen şi tind să experimenteze menopauza mai devreme, lucru care poate contribui la pierderea de masă osoasă.