Motivele pentru care românii nu mai cumpără locuinţe. Tendinţele piaţei imobiliare

Deşi tranzacţiile imobiliare au început să scadă semnificativ de la sfârşitul anului trecut, dezvoltatorii construiesc în continuare blocuri noi. Institutul Naţional de Statistică a publicat date care ne arată că în 2018 au fost eliberate mai multe autorizaţii de construire pentru clădirile rezidenţiale decât în 2017.

02 feb. 2019, 09:51
Motivele pentru care românii nu mai cumpără locuinţe. Tendinţele piaţei imobiliare

Motivele pentru care românii nu mai cumpără locuinţe sunt multiple, scrie digi24.ro. Fie că vorbim despre normele BNR de limitare a creditării, de ROBOR-ul în creştere, care înseamnă rate mai mari pentru cei care au credite în lei, sau de deprecierea leului, care creşte ratele oamenilor cu credite în euro, toate acestea au dus la incertitudine în piaţă.

Citeşte şi PRIMA CASĂ 2019. Care sunt noile condiţii pentru a beneficia de programul PRIMA CASĂ

Deşi tranzacţiile imobiliare au scăzut cu aproape 30 de procente la sfârşitul anului trecut, dezvoltatorii construiesc în continuare noi ansambluri rezidenţiale. Datele Institutului Naţional de Statistică ne arată că în decembrie 2018 au fost emise cu 2,7% mai multe autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Iancu Guda, analist economic: „Este o certitudine că cererea pentru imobiliare scade de şase luni şi va continua să scadă anul acesta şi anul următor. Avem aceste autorizaţii pe anul 2018 faţă de anul 2017 pentru că oricum, demersurile de obţinere ale acestora sunt făcute înainte şi vom vedea în următorii doi ani foarte multe oferte imobiliare. Oferta continuă să crească, fiind decalată, bazându-se pe nişte estimări din spate când cererea încă era sus”.

Dezvoltatorii nu sunt, însă, îngrijoraţi şi spun că românii vor avea în continuare posibilitatea de a-şi cumpăra o locuinţe noi.

Bogdan Ivan, secretar general al Asociaţiei Dezvoltatorilor Imobiliare din România: „Noi credem că spre prima jumătate a acestui trimestru lucrurile se vor stabiliza şi oamenii îşi vor recăpăta încrederea în achiziţia unei locuinţe, având în vedere că şi lucrurile se vor linişti, sperăm noi, şi din punctul de vedere al creditării”.

Agenţia de Cadastru anunţa că în noiembrie 2018 au fost peste 46.000 de tranzacţii imobiliare, iar în decembrie s-au încheiat cu 10.300 mai puţine.