Motivul ascuns pentru care Phenianul insistă să încheie cu Seulul un tratat de pace definitiv

O declaraţie de încheiere a războiului din 1950-1953 din peninsula coreeană ar putea reprezenta o manevră din partea Coreei de Nord, care insistă pentru un tratat de pace definitiv în locul armistiţiului care a pus capăt războiului cu Sudul, a explicat vineri un general canadian, citat de Reuters. Adevărata miză este retragerea celor 28.500 de militari americani staţionaţi în Coreea de Sud.

06 oct. 2018, 17:35
Motivul ascuns pentru care Phenianul insistă să încheie cu Seulul un tratat de pace definitiv

General-locotenentul Wayne Eyre, numărul doi în comandamentul ONU care monitorizează armistiţiul coreean, s-a adresat participanţilor la un eveniment organizat de Institutul Carnegie pentru Pacea Internaţională din Washington, în ajunul unei noi vizite la Phenian a secretarului de stat american, Mike Pompeo.

„Trebuie să ne întrebăm de ce Coreea de Nord insistă atât de mult pentru acea declaraţie de încheiere a războiului. Optimiştii ar spun că el (liderul nord-coreean Kim Jong Un) are nevoie de asta pentru publicul intern, astfel încât să poată să îşi modifice atitudinea şi să adopte o nouă abordare; pesimiştii ar spune că este o altă modalitate de a dezbina aliaţii”, a arătat generalul, potrivit Agerpres.

„Deci ce ar putea însemna o declaraţie de încheiere a războiului? Chiar dacă nu există nicio bază legală pentru asta, oamenii emotivi ar începe să pună la îndoială prezenţa şi existenţa în continuare a Comandamentului Naţiunilor Unite. Iar asta este o pantă alunecoasă către punerea la îndoială a prezenţei forţelor americane în peninsulă”, a avertizat Eyre, care a apreciat că nord-coreenii „sunt experţi în despărţirea aliaţilor”.

Citeşte şi Coreea de Nord se deminează la frontiera comună cu Sudul

În 12 iunie, când s-a întâlnit cu Kim Jong Un în Singapore, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promis garanţii de securitate pentru Coreea de Nord în schimbul renunţării la armele nucleare. Trump a spus că doreşte ca „la un moment dat” să aducă acasă militarii americani din Coreea de Sud, reaminteşte Reuters, citată de Agerpres

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in ar dori o declaraţie de încheiere a războiului chiar anul acesta. El argumentează că astfel Coreea de Nord ar fi încurajată pe calea denuclearizării.

Până acum, Statele Unite au insistat ca mai întâi Phenianul să renunţe la înarmarea nucleară. Vineri, înainte de a pleca în a patra vizită în Coreea de Nord, secretarul de stat Pompeo a declarat unui reporter că obiectivul dialogului cu nord-coreeni este „să ne asigurăm că înţelegem ce doreşte cu adevărat să obţină fiecare parte”.