Motivul halucinant pentru care s-a încercat distrugerea navetei Soyuz, în spaţiu. Rusia acuză o astronaută NASA că a găurit peretele navei după o ceartă cu iubitul, vrând astfel să revină mai repede pe Terra

Roscosmos, agenția spațială rusă, a amenințat că va depune acuzații împotriva unui astronaut NASA despre care susține că a făcut o gaură de doi milimetri într-un vehicul Soyuz MS-09 care a fost andocat la Stația Spațială Internațională (ISS) în 2018. Agenţia tocmai şi-a încheiat ancheta.

01 dec. 2021, 11:17
Motivul halucinant pentru care s-a încercat distrugerea navetei Soyuz, în spaţiu. Rusia acuză o astronaută NASA că a găurit peretele navei după o ceartă cu iubitul, vrând astfel să revină mai repede pe Terra

În august 2018, astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au astupat cu bandă adezivă și o cârpă o „gaură” de 2 mm în peretele navetei Soyuz MS-09 care cu care se ataşaseră la stație în luna iunie a acelui an. Deși scurgerea de presiune nu a reprezentat niciodată o amenințare imediată pentru cei de la bord, a declanșat o întorsătură bizară a evenimentelor care a determinat Rusia să deschidă o anchetă pentru a afla dacă incidentul a fost rezultatul unui sabotaj.

Potrivit unei ştiri transmise de RIA Novosti, agenția spațială rusă Roscosmos și-a încheiat recent ancheta asupra evenimentului și a transmis rezultatele autorităților ruse de aplicare a legii, deschizându-le ușa pentru a anunța acuzații penale.

Citeşte şi Rușii stabilesc o premieră mondială. Vor produce primul film în spațiu. Echipa a început instructajul pentru pelicula „Provocarea”

RIA Novosti scrie că gaura ar fi putut fi făcută de astronautul NASA Serena Auñón-Chancellor, un membru al echipajului ISS la momentul incidentului. Mai mult, se avansează ideea că Aunon-Chancellor ar fi putut să fi făcut gaura din cauza „dorinței de a se întoarce pe Pământ din cauza unui cheag de sânge sau a unei certe cu iubitul ei, la bordul Stației Spațiale Internaționale, după care ar fi vrut, de asemenea, să se întoarcă pe Terra”. Citând propriile surse, TASS afirmă că „gaura a fost făcută fără greutate, de o persoană care nu era familiarizată cu designul navei spațiale”.

Potrivit NASA, posibilitatea ca astronauții săi să fi fost implicați în crearea scurgerii de presiune este inexistentă. Agenţia știa locația tuturor astronauților săi înainte de incident şi niciunul dintre astronauții americani aflați la bordul ISS la momentul incidentului nu se afla în apropierea compartimentului rus unde era andocat Soyuz, când a început să piardă aer. Statele Unite au împărtășit aceste informații cu Rusia când Roscosmos și-a început investigația, în 2018.

Citeşte şi SpaceX, lansare cu succes către Staţia Spaţială. Compania lui Elon Musk a trimis în premieră un astronaut european către ISS VIDEO