Motivul pentru care camioanele Roman construite la Brașov nu au mai putut lua startul la Raliul Paris-Dakar din 1999

În urmă cu mai bine de două decenii, Autocamioane Brașov, uzina care produce camioanele Roman, a vrut să participe la Raliul Paris-Dakar. Dar datoriile uriașe pe care le avea uzina la acel moment au fost plătite din banii sponsorilor. Astfel că cele două camioane care ar fi trebuit să se alinieze la start nu au mai fost construite.

17 iul. 2023, 17:03

Nu se știe cu exactitate clar câți bani a primit Roman pentru a construi cele două camioane de concurs, dar presa vremii relata că cea mai mare parte a banilor din sponsorizări s-ar fi dus pe acoperirea unor datorii mai vechi ale Autocamioane Brașov.

Sponsorii s-au retras, în 1999, iar camioanele care urmau să participe la raliul Paris-Dakar din 1999 nu au mai fost construite

Din acest motiv, termenul de finalizare al camioanelor s-a tot amânat, iar sponsorii s-au retras rând pe rând. În cele din urmă, muncitorii au reușit doar să asambleze niște camioane care n-au mai avut parte nici de componente din Kevlar, nici de motorul Caterpillar de 600+ cai putere și nici de piloți străini, scrie wall-street.ro

Primele exemplare, care ar fi trebuit să fie finalizate până în primăvara anului 1996, au fost finalizate 3 ani mai târziu. Din cauza acestei întârzieri, interesul celor de la Toyota și Cagiva a dispărut. Cele două companii s-ar fi arătat interesate să achiziționeze camioane de asistență Roman, conform planurilor originale. Din păcate, camioanele de raliu construite în ’99 aveau greutatea modelelor de asistență anunțate cu trei ani mai devreme, adică 16 tone, fiind cu șapte tone mai grele decât ar fi trebuit. În plus, aveau doar 550 de cai putere din motorul standard Caterpillar Diesel folosit de Roman în acei ani, astfel că nu aveau cum să prindă mai mult de 150 km/h.

Citeste si VIDEO Accident teribil la Raliul Argeșului. Unul dintre piloți a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat în afara traseului

Modelul de asistență cu trei punți cântărea 26 de tone și avea o fișă tehnică similară cu a celui de competiție. Chiar și așa, echipa Roman s-a deplasat în Tunisia pentru a lua parte la rally-raidul Optic-2000 unde, în mod surprinzător, camioanele au ocupat locurile 2 și 3 – cu echipaje românești – la categoria lor.

După raliul din 1999, care conta în calendarul FIA Cross Country Rally World Cup, echipa Roman a concurat și într-un alt raliu pe ruta Paris – Istanbul, când un singur echipaj a ajuns la sosire. Se pare că autocamionul ar mai fi luat parte la cel puțin încă un concurs de profil, dar a fost vorba de unul intern, în 2003. Vehiculele au fost apoi scoase din circuit.

Dacia va participa la ediția din 2025 a cunoscutului Raliu Dakar

Dacia va participa la ediția din 2025 a cunoscutului Raliu Dakar. Anunțul a fost făcut de Denis Le Vot, director global executiv al mărcii Dacia.

Cei doi piloți care vor conduce mașinile Dacia pe traseu vor fi Cristina Gutiérrez, o spanioloaică de 32 de ani care, în 2021, a fost prima femeia câștigătoare a unei etape din raliul Dakar și Sebastian Loeb.