Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. „Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani”

Deschiderea unei sticle de băutură răcoritoare într-o zi călduroasă este o plăcere simplă a vieții. Totuși, această experiență s-a schimbat semnificativ odată cu noile reglementări ale Uniunii Europene. Capacele de plastic atașate permanent la sticle sunt acum omniprezente pe piața europeană. De ce această schimbare și cum o percep consumatorii?
Filip Stan
27 mai 2024, 07:58
Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle.
Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. "Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani"

Motivul pentru care capacele sunt ataşate la sticle. Un nou design al capacelor de plastic atașate la sticlele de băuturi a stârnit controverse în rândul consumatorilor. Care sunt motivele acestei schimbări și cum afectează utilizatorii?

Noul design al sticlelor de plastic include capace prinse permanent de sticlă cu ajutorul unor benzi suplimentare de plastic. Aceasta a fost implementată pentru a combate risipa deșeurilor de plastic de unică folosință, conform unei directive UE din 2018. Scopul este de a asigura că capacele nu sunt aruncate separat și ajung la reciclare împreună cu sticla, scria Politico în 22018.

„Această mică schimbare are potențialul de a avea un impact mare, asigurând că astfel consumatorii reciclează sticlele noastre și niciun capac nu rămâne în urmă”, a declarat Agnese Filippi, managerul Coca-Cola Irlanda.

Citeşte şi: Descoperă funcţia secretă de la Waze care te poate salva din ambuteiaje. Puțini şoferi din România ştiu că este disponibilă

Introducerea capacelor atașate nu a fost primită cu entuziasm de toată lumea. Pe rețelele de socializare, mulți utilizatori s-au plâns de incomoditatea noilor capace. Unii au menționat că aceste capace le lovesc fața în timp ce beau, iar alții consideră schimbarea o idee proastă a UE.

„Se mai gândește cineva că a devenit incapabil să deschidă capacul unei sticle de plastic… fără să știe că a fost adoptată o nouă lege pentru a le ține atașate în scopuri de reciclare. Am crezut că sunt slab” şi „Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani” sunt doar două dintre reacţiile consumatorilor.

Obligativitatea capacelelor atașate face parte dintr-o serie de măsuri ale UE pentru reducerea deșeurilor de plastic. Capacele separate sunt printre cele mai frecvente deșeuri găsite pe plajele europene, iar măsura vizează diminuarea acestui tip de poluare. Producția și incinerarea plasticului au emis peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2019, iar UE speră să reducă aceste cifre prin măsuri stricte de reciclare și reducere a deșeurilor.

Pe lângă capacele atașate, UE a adoptat și alte reglementări pentru a reduce deșeurile de plastic. Ambalajele pentru fructe și legume, produsele de igienă din hoteluri și fast-food-ul din restaurante sunt, de asemenea, vizate pentru a fi interzise în viitorul apropiat.

Citeşte şi: Ce se întâmplă dacă apeşi de două ori pe butonul CANCEL la BANCOMAT. Secretul pe care îl ştiu puţini români

Deși Marea Britanie nu mai face parte din UE, companiile mari de băuturi adoptă și aici noile capace atașate. Motivul principal este simplificarea producției și evitarea costurilor suplimentare asociate cu producerea de sticle diferite pentru diverse piețe. Astfel, noile capace sunt introduse și în țările non-UE, contribuind la eforturile globale de reducere a deșeurilor de plastic.

În concluzie, noua reglementare privind capacele atașate la sticlele de plastic este o măsură importantă pentru reducerea deșeurilor și protejarea mediului. Deși inițiativa a întâmpinat rezistență și critici, speranța este că va avea un impact pozitiv pe termen lung. Companiile mari de băuturi, precum Coca-Cola, au adoptat deja aceste schimbări, iar alte branduri urmează să facă același lucru, chiar și în afara UE, pentru a simplifica procesele de producție și distribuție.

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa