Motivul pentru care Cristian Rizea a fost declarat indezirabil în Republica Moldova: „Desfășoară acțiuni spre schimbarea prin violență a regimului“

Cristian Rizea, fostul deputat PSD, a fost declarat indezirabil în Republica Moldova și extrădat în România.

30 apr. 2023, 17:44
Motivul pentru care Cristian Rizea a fost declarat indezirabil în Republica Moldova: „Desfășoară acțiuni spre schimbarea prin violență a regimului“

Fostul deputat e acuzat că „pregătește și desfășoară acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional“, se arată într-un document al Ministerului moldovean de Interne.

Cristian Rizea ar fi „subminat și suprimat“ suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării și ar fi desfășurat „activități cu elemente de factură criminală“ și „acțiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului“, potrivit Inspectoratului General pentru Migrație.

Citește și SCANDALOS! Rareș Bogdan s-a fotografiat alături de penalul Cristian Rizea ca să-l susțină în alegerile locale din Republica Moldova! Europarlamentarul PNL pozează alături de un condamnat penal!

Cristian Rizea, extrădat în România, are accesu interzis în Repubica Moldova pentru 15 ani.

Cristian Rizea, condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare

În urmă cu câteva zile, Cristian Rizea a fost arestat și expulzat din Republica Moldova, după ce a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 15 ani de către Inspectoratul General pentru Migrație al Republicii Moldova. Fostul deputat a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

În cazul lui Rizea s-a așteptat decizia autorităților din Republica Moldova, a explicat Ministerul de Interne. Lucian Bode a explicat că Poliția de Frontieră și Poliția Română au procedat la preluarea lui Cristian Rizea și transferul acestuia către o unitate de penitenciar din România: „Alte obligaţii şi alte responsabilităţi nu aveam, acestea sunt obligaţiile legale de care noi ne-am achitat”.

Rizea a avut două mandate de deputat, 2008-2012 și 2012-2016. În 2016 acesta chiar a cochetat cu ideea candidaturii la Primăria Sectorului 5, instituție care era exact în perioada de tranziție de după arestarea lui Marian Vanghelie.

Citește și Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit din țară după ce a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, nu va primi azil politic în Republica Moldova