Motivul pentru care mucenicii au forma cifrei opt! Când se fac și ce semnificație au

Anual, pe data de 9 martie, sunt cinstiți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Cu această ocazie, majoritatea gospodinelor din țară pregătesc delicioșii mucenici, fie din aluat dulce, fie zemoși, aromați cu miere și scorțișoară. Cu toate acestea, foarte puțini sunt cei care știu când se fac, de fapt, și ce semnificație au aceștia.

04 mart. 2024, 15:03
Motivul pentru care mucenicii au forma cifrei opt! Când se fac și ce semnificație au
Motivul pentru care mucenicii au forma ciferi opt!

Motivul pentru care mucenicii au forma cifrei opt! Mucenicii sunt un preparat tradițional românesc pe care gospodinele îl prepară de regulă din aluat și pe care îi modelează în funcție de specificul zonei în care se află.

Citește și Rețeta Andreei Esca de mucenici moldovenești pufoși: „Am făcut pentru prima dată și au ieșit foarte buni”

Motivul pentru care mucenicii au forma cifrei opt!

Când vine vorba de mucenici, în topul preferințelor românilor se află cei moldovenești și cei muntenești.

Atunci când nu e post mucenicii moldovenești sunt preparați dintr-un aluat identic cu cel de cozonac și sunt modelați în forma cifrei opt. După ce sunt copți, aceștia sunt unși cu miere peste care se presară nucă.

În zilele de post aceștia sunt pregătiți dintr-un aluat simplu, fără ouă sau lapte, însă gustul este la fel de bun.

Cât despre mucenicii muntenești aceștia se fac dintr-un aluat simplu, de post și sunt modelați în forma cifrei opt, iar apoi sunt fierți în apă cu zahăr.

Obiceiul prerarării mucenicilor este legat de praznicul celor 40 de Mucenici din Sevastia, soldați creștini din Capadocia, aflați în slujba împăratului roman Licinius.

Aceștia au fost supuși la chinuri groaznice și martirizați în anul 320, după ce au mărturisit că sunt creștini. Timp de opt zile, ei au fost ținuți în temniță, de aici vine și forma mucrnicilor, apoi, au fost bătuți cu pietre și aruncați în apa înghețată a unui lac de la marginea orașului Sevastia.

Pe malul lacului înghețat, persecutorii au pregătit băi calde, pentru cei care care renunțau la creștinism.

Tradiția spune că doar unul dintre cei 40 de Mucenici a ieșit din apă și a declarat că renunță la creștinism, însă a murit imediat după ce a intrat în baia caldă.

După această întâmplare cutremurătoare, unul dintre gardieni romani, pe nume Aglaius, a văzut o lumină puternică și strălucitoare care l-a determinat să intre în apa rece a lacului, iar numărul mucenicilor a rămas, astfel, 40.

Conform tradiției populare, în ziua praznicului celor 40 de Mucenici, se deschid porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea acestora, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

Mai mult, se spune că pe data de 9 martie toate rugăciunile pentru sufletul celor adormiți sunt ascultate de Dumnezeu.

Citește și 9 martie, tradiţii de mucenici. Ziua în care se deschid porţile Raiului. Adevărata semnificaţie a celor 44 de pahare care se beau în această zi