Părul ud este foarte fragil, mai ales în timpul somnului. „Când e umed, legăturile de hidrogen din firul de păr sunt temporar rupte, ceea ce îl face mai elastic și fragil. Dacă mai adaugi și frecarea de pernă, ai rețeta perfectă pentru vârfuri despicate, noduri și deteriorare pe termen lung.
Un scalp umed, lipit ore întregi de o pernă, creează un mediu cald și umed, ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Asta poate duce la iritații, mătreață sau la senzația de rădăcini grase încă de dimineață”, a spus Briana Delvecchio, hairstylist în New York, pentru Fox News.
Părul ud nu afectează doar scalpul, ci și pielea feței. Umezeala din păr se transferă pe fața de pernă, care devine un adevărat cuib pentru bacterii, fungi și acarieni. Dr. Noah Gratch, dermatolog certificat din New York, avertizează că acest mediu poate contribui la apariția coșurilor, în special a acneei fungice, sau la agravarea unor afecțiuni precum eczema.
„Un scalp mereu umed poate favoriza proliferarea Malassezia, o ciupercă care trăiește în mod natural pe pielea capului, dar care, în exces, poate declanșa dermatită seboreică sau mătreață”, explică medicul.
Părul ud a creat o adevărată controversă, mai ales printre fetele cu o podoabă capilară lungă. Potrivit cercetărilor științifice făcute până acum, acesta ar fi, de fapt, un mit.
Răcelile comune și gripele, precum și alte boli respiratorii sunt provocate de virusuri. Temperatura părului și starea acestuia nu pot cauza astfel de afecțiuni. În schimb, dacă te expui la un anumit virus, precum rinovirus, te poți alege cu o răceală. Acest virus se transmite prin tuse sau strănut, dar și prin atingerea suprafețelor cu care au intrat în contact alte persoane.
Vremea rece poate crea un mediu unde virusurile s-ar putea dezvolta, iar organismul este mai vulnerabil la infecții. “Părul ud nu este cauza răcelii. Un microorganism, cum ar fi un virus, trebuie să fie implicat pentru a provoca o răceală”, a spus Dr. Matthew Goldman, specialist în medicina de familie.