Motivul pentru care nu poți să slăbești un kilogram pe zi. Doctorul Mihail Pautov aruncă bomba: ”Nu poți, este imposibil”

Mihail Pautov este unul dintre cei mai apreciați și mai urmăriți medici din România. Recent, doctorul a demontat mitul conform căruia poți să slăbești un kilogram pe zi și a explicat care este motivul.

24 mai 2023, 18:00
Motivul pentru care nu poți să slăbești un kilogram pe zi. Doctorul Mihail Pautov aruncă bomba: ”Nu poți, este imposibil”
Motivul pentru care nu poți să slăbești un kilogram pe zi. Doctorul Mihail Pautov aruncă bomba

Motivul pentru care nu poți să slăbești un kilogram pe zi. Chiar dacă pe internet circulă tot felul de zvonuri legate de acest aspect, doctorul Mihai Pautov atrage atenția că nu poți să slăbești un kilogram pe zi.

Citește și Doctorul Mihail Pautov aruncă bomba! 10 motive pentru care este bine să ai relații intime cât mai des

Motivul pentru care nu poți să slăbești un kilogram pe zi

„Nu poți să slăbești 1 kg pe zi, este imposibil. În cel mai bun caz, poți să slăbești 1 kg grăsime în minimum 10 zile, nicidecum într-o singură zi, așa cum caută oamenii pe Google (…) Hai să facem un pic de matematică. 1 kg de grăsime pe zi (…) înseamnă 7.700 de calorii. Or, necesarul tău zilnic de calorii este undeva între 3.000 și 3.500 de calorii pe zi, dacă ești sportiv și faci sport în fiecare zi. Asta înseamnă că dacă tu te trezești dimineața și te culci seara și faci sport și faci activitatea ta zilnică și nu mănânci nimic, corpul tău va consuma 3.000, poate 3.500 de calorii în ziua respectivă din rezervele tale”, a declarat medicul Mihail Pautov.

Ca să slăbești sănătos, medicul spune că trebuie să ai un deficit caloric zilnic de 10-20%.

„Dacă tu ai un necesar caloric zilnic de 3.000 de calorii, deficitul tău ar trebui să fie undeva între 300 și 600 de calorii, adică vei consuma 2.400 sau 2.700 de calorii, astfel încât corpul tău să ia restul de calorii din propriile tale rezerve.

Și dacă facem acest calcul și ne gândim că poți să faci un deficit caloric de maxim 600 de calorii pe zi, acele 600 de calorii pe zi reprezintă undeva la 100 de grame de grăsime pe care poți să o arzi menținând acest deficit caloric.

Cel mai bun scenariu, poți să slăbești 1 kg de grăsime într-un minim de 10 zile, nicidecum într-o singură zi, așa cum caută oamenii pe Google.

Dacă nu mănânci toată ziua, o să consumi acele 3.000 de calorii pe zi și din grăsime, dar și din glicogen, din mușchi și alte rezerve pe care nu vrei să le pierzi”, a subliniat medicul.

Atunci când ai deficit caloric corpul intră în faza de platou, iar după o perioadă, metabolismul încetinește. Medicul atrage atenția că atunci când ajungi în această fază este necesar să crești deficitul caloric pentru a menține această slăbire de 100 de grame de grăsime pe zi.

„Va trebui să reduci treptat numărul de calorii pe care le mănânci și să te aștepți că lucrurile o să fie din ce în ce mai grele. Pentru că o să ai un metabolism mai lent, corpul va încerca să te protejeze și astfel o să-ți dea mai puțină vlagă, mai puțină energie, și o să ai constant o foame din ce în ce mai mare care s-a dovedit că este foarte greu de menținut.

Așa că, da, cred că poți să începi să slăbești sănătos scăzând câte 100 de grame de grăsime pe zi, dar scăderea asta în timp se va diminua, iar tu trebuie să faci lucrurile perfect”, a adăugat doctorul Mihail.

Totodată, medicul a subliniat că în procesul de slăbire proteinele au un rol deosebit de important în dezvoltarea și menținerea masei musculare.

„Se recomandă un aport de aproximativ 2 grame de proteină per kg corp. Calculezi care este greutatea ta, înmulțești cu 2 și ăla e gramajul de proteină pe care trebuie să îl mănânci în fiecare zi ca să nu pierzi din masa musculară, ceea ce nu-ți dorești pentru că nu e sănătos.

Trebuie să mănânci sănătos, chiar dacă mănânci mai puțin. Organismul trebuie să fie super bine nutrit, cu nutrienți din legume proaspete, din fibre, din cereale integrale, din proteină de calitate, trebuie să faci mișcare constant pentru a-ți menține masa musculară și să nu te duci în sarcopenie, adică să-ți pierzi masa musculară. Și trebuie să dormi cele 8 ore în fiecare noapte.

Să slăbești 1 kg pe zi nu ai cum, doar dacă te deshidratezi și într-adevăr pierzi 1 kg pe cântar, dar kilogramul ăla va fi în mare parte apă”, a conchis medicul.

Citește și Pastila care revoluționează lumea. Doctorul Mihail Pautov a făcut anunțul: Schimbă circuitele din creier și ajunge chiar în mușchii inimii!