Motivul pentru care Rusia s-a înarmat cu rachete hipersonice: Acesta e răspunsul Moscovei la scuturile SUA şi NATO, între care şi cel de la Deveselu

Rachetele hipersonice ruseşti, Zirkon, reprezintă răspunsul Rusia răspunde la scuturile anti-rachetă amplasate de SUA şi NATO la graniţele Federaţiei, inclusiv în România, cu noile rachite hipesonice ruseşti Zirkon, a precizat oficialul Kremlinului.

20 iul. 2021, 21:41
Motivul pentru care Rusia s-a înarmat cu rachete hipersonice: Acesta e răspunsul Moscovei la scuturile SUA şi NATO, între care şi cel de la Deveselu

Motivul pentru care Rusia s-a înarmat cu rachete hipersonice. Declaraţia vine după ce, tot marţi, Rusia a anunţat că a testat cu succes noul său sistem de apărare antiaeriană S-500. Moscova dezvoltă rachete hipersonice pentru a răspunde inclusiv riscurilor generate de SUA şi NATO în domeniul stabilităţii strategice şi pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse, ţinând cont de  scuturile antirachetă instalate pe teritoriul României şi al altor ţări din apropierea frontierelor ruse, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Motivul pentru care Rusia s-a înarmat cu rachete hipersonice

Declaraţia lui vine ca replică pentru Departamentul american al Apărării, care a avertizat că rachetele hipersonice ruseşti comportă riscuri pentru paritatea în domeniul armamentului strategic.

„Aşa cum a declarat de nenumărate ori preşedintele Vladimir Putin, în ultimele decenii şi chiar de o perioadă mai lungă de timp, ne confruntăm cu o demontare graduală a întregului sistem de tratate privind securitatea strategică. Ne-am confruntat cu anumiţi paşi din partea SUA şi NATO, care de fapt au afectat paritatea militară existentă, între care instalarea unor lansatoare de interceptori antirachetă în România şi în alte ţări situate în imediata apropiere a graniţelor noastre”, a declarat Dmitri Peskov, citat de TASS.   „Toate acestea necesitau măsuri capabile să asigure securitatea Rusiei şi care să garanteze continuarea parităţii existente. Ceea s-a şi făcut”, a adăugat el.   Întrebat dacă rachetele hipersonice au reprezentat un răspuns la instalarea elementelor scutului american antirachetă în apropierea frontierelor ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns afirmativ: „Inclusiv, desigur!”.

„Toate acestea necesitau măsuri capabile să asigure securitatea Rusiei şi care să garanteze continuarea parităţii existente. Ceea s-a şi făcut”, a adăugat el.   Întrebat dacă rachetele hipersonice au reprezentat un răspuns la instalarea elementelor scutului american antirachetă în apropierea frontierelor ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns afirmativ: „Inclusiv, desigur!”.

Luni, Rusia a anunţat un nou test reuşit al rachetei hipersonice Zircon, care face parte din gama de arme „invincibile” lăudate de preşedinte Vladimir Putin. Acesta trebuie să viziteze marţi salonul aerospaţial MASK-2021 de lângă Moscova, unde va fi dezvăluit un nou avion de vânătoare rus.

Citeste şi: Rusia ameninţă că nu va mai tolera „provocări” în apele Crimeei. Oficial rus: „Le sugerăm adversarilor noştri să se gândească bine dacă merită să desfăşoare astfel de provocări, ţinând cont de capacităţile Forţelor Armate ale Rusiei”