Motivul pentru care se acordă 20.000 de euro pentru tineri. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Sumar, alianța de stânga a Spaniei, plănuiește să rezolve problema inegalității, iar modul prin care își propune să facă acest lucru este unul simplu. Aceștia propun ca statul să ofere o sumă considerabilă tinerilor care ajung la vârsta majoratului. Această sumă ar urma să fie disponibilă pentru toţi tinerii de 18-23 de ani, indiferent de situaţia lor economică,

10 iul. 2023, 15:49
Motivul pentru care se acordă 20.000 de euro pentru tineri. Ce condiții trebuie să îndeplinești
Motivul pentru care se acordă 20.000 de euro pentru tineri. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Alianța de stânga a Spaniei își dorește să lupte pemtru combaterea inegalității, motiv pentru care a propus un proiect prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani ar putea să beneficieze de un ajutor din partea statului. Este vorba despre o sumă semnificativă. Propunerea Sumar este ca noua generație să primească nu mai puțin de 20.000 de euro.

Citește și: Uite ce trebuie să faci dacă pleci cu maşina în Grecia. Ghidul complet care te ajută să ajungi în Thassos cu mai puţin de 100 de euro

Acest proiect ar fi denumit „Moștenirea universală” și este comparabil cu ideea unui venit de bază. În acest fel ar putea fi reduse inegalitățile sociale din Spania, dat fiind că tinerii care abia acum pășesc în viață au șansa se a avea o bază care să le permită să se dezvolte în direcția în care își doresc. Ei pot opta pentru a-și continua studiile, pentru a se forma sau pentru a deschide o afacere.

Aceste fonduri sunt disponibile pentru tinerii care au vârste cuprinse între 18 și 23 de ani, fără să se țină cont în procesul de finanțarea de situația economică a tinerilor. Pentru a acoperi aceste fonduri, Spania ar trebui să renunțe la aproximativ 0,8% din produsul intern brut. Dat fiind că în fiecare an jumătate de milion de persoane ajung la vârsta majoratului, acordarea acestui ajutor ar presupune o „gaură” în buget de 10 miliarde de euro. Acest proiect ar urma să fie finanțat prin suprataxarea celor bogați. De cele mai multe ori, în Spania, viitorul unui tânăr este dictat de bogăția familiei în care s-a născut.

„Inegalitatea de avere este mult mai mare decât inegalitatea veniturilor”, a declarat pentru DW Jose Ignacio Conde-Ruiz, director adjunct al fundaţiei private de cercetare economică FEDEA. El consideră că acest lucru este îngrijorător.

Potrivit datelor Centrului de Politică Economică din Spania (EsadeEcPol), venitul familiei are un impact atât de mare încât copiii celor mai bogaţi 10% din populaţie obţin la vârsta adultă un venit mediu anual de aproape 30.000 de euro de persoană. În schimb, copiii celor mai săraci 10% au un venit mediu anual de puţin sub 17 000 de euro şi foarte puţini reuşesc să urce pe scara socială pentru a creşte acest venit.

„Avem o inegalitate uriaşă a bogăţiei care se transmite din generaţie în generaţie”, a declarat pentru DW directorul EsadeEcPol, Jorge Galindo.

Citește și: Românii sunt printre cei mai săraci europeni. Avuţie de doar 30.000 de euro per locuitor, media europeană fiind de peste trei ori mai mare