Uite ce trebuie să faci dacă pleci cu maşina în Grecia. Ghidul complet care te ajută să ajungi în Thassos cu mai puţin de 100 de euro

Un tânăr a avut ideea de a posta în mediul online experienţa pe care a trăit-o parcurgând drumul cu maşina de la Bucureşti la Thassos. Cu toate detaliile puse pe tavă, fiind realizat într-un stil minuţios, ghidul este perfect pentru orice ormân care vrea să ajungă în Grecia cu autoturismul propriu.

09 iul. 2023, 14:12
Uite ce trebuie să faci dacă pleci cu maşina în Grecia. Ghidul complet care te ajută să ajungi în Thassos cu mai puţin de 100 de euro

Ideea a de a publica un astfel de ghid a fost una cât se poate de inspirată, românul reuşind să capteze atenţia, fără îndoială. El a descris, practic, în acest ghid, absolut toate situaţiile pe care le întâlneşti pe acest traseu, cu elemente de statistică şi cu ponturi care te pot ajuta, efectiv. Mai mult, el a specificat că se poate face acest drum cu un cost total de sub 100 de euro.

Ghidul practic pentru o planificare corectă a călătoriei în Grecia, cu maşina

„În Thassos poți ajunge doar pe roți, pentru că este cea mai apropiată insulă grecească, de țara noastră și nu există o cursă cu avionul.

Aici vei găsi un ghid simplu și practic pentru a-ți planifica singur călătoria cu mașina.

Asigură-te că mașina ta este în stare bună de funcționare și efectuează o revizie tehnică înainte de plecare.

Citeşte şi Zile libere de la stat. Vine minivacanța foarte curând, pentru milioane de români!

Verifică documentele mașinii: asigurarea, talonul și vigneta de drum pentru Bulgaria care

costă 40 lei și poate fi achitată online. Atenție mare să faceți plată online, sau fizic înainte de a trece granița spre Bulgaria, altfel riscați o amendă la întoarcerea în țară.

Ia cu tine actele personale și asigură-te că faci plinul mașinii, deoarece urmează un drum de 650 km până în Thassos.”

Traseul ideal de la Bucureşti la Thassos

„Dacă pleci din București, îți recomand să mergi prin granița Giurgiu-Ruse, traversezi podul peste Dunăre și ai ajuns în Bulgaria. Taxa de pod este de 15 lei și se plătește direct la locație, cash sau cu cardul.

Urmează indicatoarele către Ruse, vei tranzita orașul Veliko Târnovo, și continui drumul către Stara Zagora, respectiv în direcția orașului Haskovo. Urmează orașul Kardjali, aici îți recomand să faci plinul, la OMV, motorina fiind undeva la 6.35 lei per litru, mult mai ieftin față de prețurile regăsite pe insulă. Ai locația aici (https://goo.gl/maps/sSnpciH3yXd7fHNF9)

Punctul de trecere către Grecia, optat de noi, este Makaza, după localitatea Komotini și urmează drumul spre Xanthi. De la Xanthi, mergi spre Keramoti, unde vei ajunge la un port pentru a lua ferryboatul către Thassos.”

Nu ai nevoie de programare pentru ferryboat, dar în funcție de momentul în care ajungi și cat de aglomerat este poți urca imediat pe ferry, sau va fi nevoie să îl aștepți pe următorul. Taxa de ferryboat pentru o mașină + șofer și un singur pasager este de 35 Euro și durează în jur de 40 minute. Călătoria cu ferryboatul este una foarte plăcută, nava fiind dotată corespunzător, este curată și îngrijită, poți servi un ceai, cafea sau un snack.

Poți plăti atât cash cât și cu cardul, dar asigură-te că ai și bani cash pentru momentele în care tehnologia ne pune piedici.

Citeşte şi  Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului. I-a lăsat perplecși pe experți: s-a găsit o ”lume nouă ascunsă” în adâncuri

Respectă limitele de viteză și regulile de circulație atât în Bulgaria cât și în Grecia pentru că sunt multe radare fixe pe tot traseul, dar și radare mobile, drept surpriză.

Fii pregătit pentru trafic intens în anumite zone, limitatoare de viteză și gropi. Ritmul este dat de ceilalți șoferi așa că trebuie să fii vigilent și pregătit pentru un drum lung. Atenție sporită asupra limitatoarelor din Bulgaria, deoarece sunt făcute din ciment și sunt foarte mari. În special în ultimele două localități înainte de alimentarea în Kardzhali.”

De ce trebuie să foloseşti Google Maps şi Waze în acelaşi timp

Folosește Google Maps și Waze, de preferat concomitent. Uneori pot indica rute diferite și poți alege tu varianta cea mai bună pentru tine. Avantajul de a folosi Waze este că îți indică limita de viteză, radarele mobile și pericolele ce pot apărea pe drum, în timp ce pe Google maps apar doar radarele fixe.

Asigură-te că ai apă și snacksuri cu tine, pentru că în mare parte din traseul parcurs în Bulgaria, nu vei găsi multe benzinării, sau magazine, mai ales atunci când parcurgi distanța aceea noaptea.

Făcând un calcul rapid, combustibilul 197 lei, 15 lei taxa de pod Giurgiu-Ruse, 40 lei Vigneta din Bulgaria pe o săptămână, 35€ cursa cu ferryboat-ul, avem un cost total de 433 lei. Noi am circulat cu VW Polo 2010, cu un consum de 4.6L/100km, iar totul a fost în regulă, mașina s-a comportat exemplar”,  aşa arată ghidul complet al traseului, postat de român pe grupul de facebook Vacante do it yourself.