Motivul pentru care trebuie să văruiești pomii toamna. Beneficiile pe care le aduce acest proces

Văruirea pomilor este un obicei care datează de ani întregi, însă puțini știu că, toamna, acest proces aduce o mulțime de beneficii pentru aceștia.

20 sept. 2021, 10:41
Motivul pentru care trebuie să văruiești pomii toamna. Beneficiile pe care le aduce acest proces

Motivul pentru care trebuie să văruiești pomii toamna.  Românii trebuie să știe că văruirea pomilor în sezonul de toamnă trebuie să se facă după ce pomii încep să își piardă din frunze. Totodată, trebuie să țină cont că nu se văruiesc pomii tineri, recent plantați, care nu și-au dezvoltat bine rădăcinile. Varul poate încetini creșterea tulpinii și a ramurilor, întrucât e încetinit schimbul între interior și mediul exterior al pomului.   În plus, pomul nou plantat are nevoie de soare pe coaja lui, care-l ajută să crească mai repede.

Motivul pentru care trebuie să văruiești pomii toamna. Iată ce trebuie să știi!

Prin văruire sunt distruși araziții care se află în crăpăturile din scoarță. Acest proces ajută și la impedicarea dezvoltării mușchilor și a lichenilor, iar dacă este aplicat primăvara va proteja scoarța de razele solare nocive.

De altfel, în general, văruirea contribuie la igienizarea și sănătatea pomului, care e ajutat să se apere de boli și dăunători, se micșorează atacul iepurilor iarna, se distrug mușchii și lichenii care se pot forma pe partea umbrită a pomului.

Totodată, pe timpul iernii,văruitul previne arsura cojii de pe trunchi în zilele însorite. Iarna, oscilația între ger și soare, duce la crăpături în coajă, ce treptat atrag alte probleme ce duc la declinul pomului. Albul varului reflectă razele solare, împiedicând încălzirea și dilatarea trunchiului ce conduce la formarea crăpăturilor. Cel mai bun remediu pentru aceste crăpături e văruitul.

De altfel, e bine de știu că folosirea la văruit a vopselelor lavabile pe bază de apă, utilizate în general în amenajările de interior, pot bloca porii de pe scoarța pomului, și pot încetini ritmul acestuia de creștere. În plus, vopseaua lavabilă conține diverse adaosuri de substanțe care pot să nu fie benefice pomilor din livadă. Cea mai bună variantă e folosirea varului simplu, testat generații la rând.

Soluția pentru văruire se prepară dintr-o cantitate ce nu depășește 2-3 kg de var proaspăt stins în 10 litri de apă. În aceasta soluție se poate adăuga un kilogram de argilă sau pământ galben, dar și bălegar sau 100 grame de sare grunjoasa ori sulfat de cupru.

Care e procesul de văruire al pomilor

-Înainte de a vărui, trunchiul pomului se curăță bine cu o perie aspră pentru a îndepărta eventualele ouă de insecte sau dăunători ce se ascund prin crăpături.
-Dacă scoarța pomului arată foarte rău, e foarte crăpată, dacă e afectat trunchiul, e bine ca înainte de văruire să se trateze cu o soluție concentrată pe bază de cupru, pentru dezinfecție fungică (sulfat de cupru – 300 g la 10 l apă). -Aceasta se aplică prin pulverizare sau cu o pensulă.
-Soluția de văruit se pregătește astfel: într-o găleată se toarnă peste varul praf (oxid de calciu) apă, puțin câte puțin. -Se lucrează cu grijă pentru că în procesul de stingere a varului se crează o reacție efervescentă. Se amestecă bine să se omogenizeze. Se adaugă apă până când compoziția are consistența unei smântâni subțiri.
-Cu o pensulă sau bidinea se aplică varul pe trunchiul pomului cu mișcări de sus în jos.
-Se văruiește doar trunchiul sau se poate vărui și mai sus, în funcție de criterii estetice, sau de cât de afectată și bolnavă e coaja pomului.
-Operațiunea se face pe vreme frumoasă, fără vânt.
-Se folosesc ochelari de protecție și mănuși, fiindcă varul stins este caustic și trebuie evitat contactul cu pielea. Dacă din greșeală vă ajunge în ochi, clătiți rapid cu apă rece din abundență.

Citește și: Pregateste-te de toamna! Vitaminele si mineralele vitale pe care le poti lua din alimente. Recomandari de la dr. Oz