Motivul prezenţei lui Klaus Iohannis la Kiev, alături de liderii Franţei, Germaniei şi Italiei. Cu ce scop l-a invitat Macron să meargă în Ucraina

Suprinzător pentru mulţi experţi în politică externă, președintele României, Klaus Iohannis, s-a alăturat joi, la Kiev, trio-ului Macron, Scholz, Draghi, care aveau programată de mai multe săptămâni o întâlnire crucială cu Volodimir Zelenski, care ar putea schimba soarta războiului.

16 iun. 2022, 13:11
Motivul prezenţei lui Klaus Iohannis la Kiev, alături de liderii Franţei, Germaniei şi Italiei. Cu ce scop l-a invitat Macron să meargă în Ucraina

Despre prezenţa lui Klaus Iohannis la Kiev s-a aflat abia în urmă cu trei zile, însă anunţul de atunci al unui parlamentar ucrainean a fost privit iniţial cu circumspecţie, nefiind confirmat de surse oficiale de la Bucureşti. În România, abia miercuri s-a confirmat vizita, însă observatorii internaţionali au fost miraţi joi dimineaţa să-l vadă pe Iohannis în capitala Ucrainei.

Potrivit cotidianului german Bild , președintele francez Emmanuel Macron a fost cel care l-a invitat pe Iohannis să li se alăture celor trei lideri UE. „La un moment dat, în timpul săptămânilor de pregătire pentru călătoria la Kiev a trio-ului Scholz-Macron-Draghi, a devenit clar că includerea în delegaţie a preşedintelui unei ţări din Europa de Est ca simbol al unității europene, ar putea fi o idee bună”, a scris trimisul la Kiev al publicaţiei.

Iohannis s-a deplasat singur de la București la Kiev, nemaifiind spațiu în trenul care îi transporta pe cei trei conducători, aceștia fiind însoțiți de numeroase delegații și paznici, mai scrie Bild.

Citeşte şi Primele imagini cu Klaus Iohannis, alături de Macron, Scholz şi Draghi pe străzile din Kiev. Cei patru lideri au fost flancaţi de soldaţi cu mitraliere

Miercuri, în România, Emmanuel Macron a prefigurat într-o oarecare măsură mesajul pe care îl va transmite Europa lui Zelenski. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a spus Macron, în conferinţa susţinută la baza Mihai Kohălniceanu.

Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile trebuie să se reia. Împreună cu preşedintele Zelensky am reafirmat că noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent. Geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus, nu dorim să îl nimicim – ceea ce s-a spus de către alţii, în alte ocazii.

Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul„, a afirmat preşedintele francez.

Citeşte şi Alertă cu bombă la Kiev, unde se află Iohannis, Macron, Scholz și Draghi (FOTO)