Primele imagini cu Klaus Iohannis, alături de Macron, Scholz şi Draghi pe străzile din Kiev. Cei patru lideri au fost flancaţi de soldaţi cu mitraliere

Liderii celor mai importante trei ţări din Uniunea Europeană au ajuns joi la Kiev, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis. Toţi cei patru şefi de stat au vizitat şi împrejurimile Kievului, înainte de a se întâlni cu Volodimir Zelenski.

16 iun. 2022, 12:02

Klaus Iohannis a ajuns separat de cei trei lideri la Kiev, dar toţi s-au reunit apoi pentru a merge apoi la Irpin, locul unor atrocităţi de neimaginat în urmă cu mai puţin de trei luni. Irpin a fost capturat de ruși încă din primele zile ale războiului, însă a fost recuperat rapid de ucraineni.

„Astăzi, la Kiev, alături de colegii mei europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean. Această agresiune ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!”, a scris Iohannis, joi, pe Twitter.

Cei patru lideri vor avea convorbiri cu Volodimir Zelenski, urmate de o conferinţă de presă. Vizita lui Klaus Iohannis la Kiev vine la doar o zi după ce preşedintele României s-a întâlnit la Baza Mihail Kogălniceanu cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

În România, şeful statului francez a prefigurat într-o oarecare măsură mesajul pe care îl va transmite Europa lui Zelenski. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a spus Macron.

„Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile trebuie să se reia. Împreună cu preşedintele Zelensky am reafirmat că noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent. Geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus, nu dorim să îl nimicim – ceea ce s-a spus de către alţii, în alte ocazii.

Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul„, a afirmat preşedintele francez, în cadrul conferinţei de presă de la Baza Kogălniceanu.

Citeşte şi Alertă cu bombă la Kiev, unde se află Iohannis, Macron, Scholz și Draghi (FOTO)

Macron a subliniat în vizita din România că Franţa a făcut demersuri pentru a împiedica războiul şi pentru a sancţiona Rusia, pe care a „desemnat-o încă din prima zi ca fiind responsabilă” de această „greşeală politică, morală şi istorică”.

Citeşte şi Cum arată oraşul ucrainean Irpin după ce a fost distrus de bombele ruşilor. Nicio clădire nu mai este în picioare