Motivul real pentru care Andrei Păunescu a dat Rapidul în judecată. Despăgubiri de un milion de euro: „Nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine!”

Andrei Păunescu cere un milion de euro de la Rapid, club pe care l-a dat în judecată după ce a descoperit că versurile din imnul Rapidului, compuse de tatăl său, Adrian Păunescu, au fost folosite în scopuri comerciale.

22 ian. 2024, 11:51
Motivul real pentru care Andrei Păunescu a dat Rapidul în judecată. Despăgubiri de un milion de euro: „Nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine!”
Motivul real pentru care Andrei Păunescu a dat Rapidul în judecată. Despăgubiri de un milion de euro: "Nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine!"

Motivul real pentru care Andrei Păunescu a dat Rapidul în judecată. Fiul lui Adrian Păunescu cere în istanţă daune de un milion de euro clubului din Giuleşti.

Citeşte şi: Dan Şucu, dat în judecată de Andrei Păunescu. Scandal imens în Giuleşti, de la ce a pornit războiul

„Totul a plecat de la faptul că tata a scris o superbă poezie din dragoste necondiţionată pentru o echipă şi o idee. Nu a scris această poezie pentru a fi etichetă pentru băuturi alcoolice sau pentru a fi obiect de promovare ale unor materiale care se vând. Asta e problema.

Imnul poate fi cântat de oricine, cum se întâmplă de zeci de ani, dar când vinzi ceva deja intri în altă categorie. Au început să vină oameni care au spus „Am cumpărat o sticlă de vin cu strofele Rapidului, am cumpărat altă sticlă cu poezia domnului Păunescu, dar nu scrie că e a domnului Păunescu”.

Tot fără autorul Adrian Păunescu am văzut timbre cu tot imnul Rapidului. Au cumpărat brăţări, eşarfe, ceasuri de perete, lucruri de astea inimaginabile. Și ne-am interesat despre ce e vorba. Am văzut eşarfe, căni, tricouri, mărgele, timbre, vin…

Când am studiat eu şi oamenii care mă ajută, am descoperit o industrie comercială în care versurile tatălui meu se vând pe bani şi nu puţini. Iar autorul nu e trecut şi nimeni nu l-a întrebat pe autor sau pe moştenitor despre problema asta”, a spus Andrei Păunescu pentru Orange Sport.

„Imnul poate fi cântat de oricine, necondiţionat, dar când se ia opera, nu spune că e Păunescu şi se vinde… Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic. Trebuie să ceri acordul şi să stabileşti condiţiile. Nu poţi vinde ceva ce nu-ţi aparţine şi autorul să stea să se uite.

Când cineva scoate bani dintr-o operă, trebuie să răspundă tot în paradigma banilor. Adică nu poţi tu să furi nişte bani după care să spui că nu i-ai consumat pe toţi, îi iei şi nu s-a întâmplat nimic.

Imnul poate fi cântat de oricine oriunde. Interpretarea culturală nu poate fi condiţionată şi asta le spun suporterilor Rapidului. Lumea se poate bucura de imn neîngrădit. Problema este doar vânzarea unor lucruri”, a mai spus fiul lui Adrian Păunescu.