Motoc: Am discutat cu Guvernul SUA pentru achiţionarea de avioane F16

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a anunțat miercuri că pentru continuarea achiziției de avioane F16 s-a discutat direct cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, deoarece aliații europeni nu au putut pune la dispoziția României o escadrilă cu acest tip de avion.

21 dec. 2016, 16:10
Motoc: Am discutat cu Guvernul SUA pentru achiţionarea de avioane F16

„Va trebui să continuăm cu achiziționarea de aparate F16 ca atare, încă de la începutul anului am lansat o scrisoare circulară tuturor aliaților europeni care au în dotarea forțelor lor aeriene aparate F16, răspunzând anumitor așteptări ale noastre. Din motive care țin în primul rând de evoluția modelului general de securitate, niciunul dintre acești aliați nu poate, la ora la care vorbim, să pună la dispoziție o escadrilă întreagă de F16. Ca atare, spre finalul anului, ne-am orientat spre discuții directe cu Guvernul SUA, care, sigur, are viziunea cea mai cuprinzătoare asupra aparatelor disponibile și urmează să punem cap la cap o ofertă pe care s-o analizăm”, a declarat Mihnea Motoc cu ocazia prezentării bilanțului pe 2016 al MApN, potrivit Agerpres.

El a răspuns astfel întrebării privind eventuale discuții pentru achiziția de noi aeronave, în condițiile în care până acum s-a convenit achiziția a 12 avioane F16.

Potrivit bilanțului, pe 7 octombrie a avut loc ceremonia de primire a primelor șase avioane F16 la baza aeriană Fetești, iar pe 15 decembrie au sosit alte trei avioane F16, urmând ca ultimele trei să fie livrate în cursul anului viitor.