MRU susţine Roşia Montană

Fostul premier, senatorul FC Mihai Razvan Ungureanu, este de părere că proiectul de la Rosia Montana a trenat din vina tuturor premierilor care au condus executive succesive vreme de 14 ani. Într-un interviu acordat ziare.com, Ungureanu  Rosia Montana.

RomaniaTV.net
06 sept. 2013, 06:51
MRU susţine Roşia Montană

„Proiectul Roşia MOntană a trenat din vina tuturor premierilor care au condus executive succesive vreme de 14 ani. De vina e frica de raspundere. Proiectul a inceput in 1999 cand s-a incheiat primul acord intre stat prin MinInvest si compania de resort. A fost si anul unui accident ecologic la Baia Mare, care a inhibat intr-un fel decizia guvernamentala. Dar clasa politica romaneasca fuge de raspundere si atat premierii cat si ministrii de resort au fugit si ei de raspundere. Teama ca proiectul poate sa atraga consecinte politice negative, deci lipsa de voturi, i-a facut sa nu ia decizia. Mai mult, e vorba si despre superficialitatea clasei politice, despre incapacitatea de a cunoaste proiectul pe baza studiilor de impact a prognozelor economice, a tot ce te ajuta sa iei decizia. Din pacate, Guvernul Ungureanu a cazut si ministrii nu au apucat sa-si duca analiza pana la capat”, a declarat fostul premier Răzvan Ungureanu pentru ziare.com.

Ungureanu nu a negat că are „anumite suspiciuni”, dar spune că dacă ar fi premier ar negocia mai departe „până cand ating maximul de beneficiu posibil”.

„Sa va dau un exemplu. Cotele de profit direct pentru stat din subprodusele metale feroase si neferoase rezultate din exploatarea zacamintelor de aur si argint. In haldele de steril, in pamantul mort se ascund si foarte multe alte elemente chimice importante. As cere un studiu asupra compozitiei haldei de steril, pentru ca si ea trebuie exploatata. Tehnologia la care s-a ajuns astazi permite asa ceva. Evident ca sunt de partea celor care sustin prezervarea patriomoniului cultural. Rosia Montana poate seta un standard pentru orice investitie de asemenea anvergura si asemenea continuitate. Vorbim de aproape 140 de milioande de dolari investiti in recuperarea patrimoniului istoric. Important este ca recuperarea patriomoniului cultural este posibila in masura foarte mare, 80%”, a mai spus Ungureanu.

În opinia fostului premier, exploatarea şi prezervarea patrimoniului cultural nu se exclud.

Întrebat dacă dă vreo şansă acestui proiect într-o perspectiva medie, Ungureanu a răspuns că da.

„Sunt in principiu in favoarea oricarei investitii care aduce profit si locuri de munca pentru statul roman. Daca va fi ingropat proiectul, va fi ingropat politic. Guvernul cauta sa se descarce de responsabilitate”, a mai spus Ungureanu.