MS rectifică: 79 de persoane au murit din cauza gerului

Numărul deceselor cauzate prin hipotermie severă a fost reevaluat. Iniţial miercuri la prânz au fost anunţate 86 de oameni din cauza gerului, după-amiază au anunţat că de fapt numărul deceselor din cauza gerului este de 79. În cazul celor şapte morţi, în urma autopsiei, nu s-a confirmat decesul prin hipotermie.

RomaniaTV.net
15 feb. 2012, 09:53
MS rectifică: 79 de persoane au murit din cauza gerului

Ca urmare a autopsiilor s-a stabilit că un număr de 7 cazuri nu se confirmă a fi decese prin hipotermie severă. Cele şapte cauze de deces au fost bronhopneumonie şi şoc toxicoseptic, cauze cardiace, inclusiv infarct miocardic şi intoxicaţii.

„Aşa cum am anunţat, am solicitat rapoartele de autopsie medico-legale pentru toate cazurile de deces prin hipotermie severă pe care, până în prezent, direcţiile de sănătate publică le-au confirmat în baza definiţiei clinice. Deoarece 7 cazuri nu s-au confirmat şi în urma autopsiei, începând de astăzi vom revizui numărul deceselor din cauza hipotermiei severe de la 86 la 79. Evaluarea noastră va continua în zilele următoare, în funcţie de modul în care primim raportările”, a declarat Raed ARAFAT, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii

40 decese care s-au confirmat ca având cauză hipotermia severă au avut loc în afara domiciliului, în spaţii publice şi au fost raportate la numărul de urgenţă 112 de către persoane terţe.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei ca, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.