Postul Antena 3, URMĂRIT PENAL în dosarul de ŞANTAJ al lui Sorin Alexandrescu VIDEO

Postul de televiziune Antena 3 este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul directorului general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj, informează surse judiciare, citate de România TV. Magistraţii i-au adus la cunoştinţă învinuirea directorului postului, Mihai Gâdea, citat joi la sediul DNA alături de Mugur Ciuvică şi Şerban Pop. Acesta din urmă a fost, de asemenea, pus sub învinuire.

25 iul. 2013, 06:52
Postul Antena 3, URMĂRIT PENAL în dosarul de ŞANTAJ al lui Sorin Alexandrescu VIDEO

Procurorii anticorupţie au dispus joi extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de persoana juridică SC ANTENA 3 SA, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

„În cauza penală referitoare la infracţiunea de şantaj reţinută în sarcina inculpatului Sorin Alexandrescu, director general al ANTENA TV GROUP, cât şi cu privire la învinuiţii Camelia Voiculescu, George Matiescu şi persoanele juridice S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., ale cărei aspecte au fost mediatizate prin comunicatele de presă din 30 mai şi 11 iulie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A. în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de şantaj”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat, în esenţă, că în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea către partea vătămată şi către alte persoane a unor adrese de informare emise de INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de învinuitul Matiescu, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

„În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP au apărut informaţii cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată, aspect de natură să-i accentueze convingerea că ar putea fi date publicităţii materialele compromiţătoare care să o vizeze. Începând cu 22 aprilie, au fost difuzate pe postul TV ANTENA 3, sub forma unor ştiri, materiale cu caracter denigrator la adresa părţii vătămate. În plus, începând cu data de 9 mai 2013, în scopul menţinerii şi amplificării stării de temere induse părţii vătămate, pe postul de televiziune ANTENA 3 şi pe cele aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A., a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată„, mai susţin procurorii.

Totodată, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale faţă de învinuitul POP ŞERBAN, preşedinte al A.N.A.F. la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii de foloase pentru altul.

Din Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În calitatea sa de preşedinte al A.N.A.F., în perioada ianuarie – aprilie 2013, învinuitul Pop Şerban, în virtutea atribuţiilor de serviciu, a fost informat în mod oficial cu privire la faptul că o echipă de control a Gărzii Financiare – Comisariatul General a efectuat un control încrucişat la două societăţi comerciale, din care una era reprezentată de partea vătămată.

Prin intermediul echipelor de control, învinuitul a intrat în posesia unor documente şi, cu toate că era ţinut să păstreze confidenţialitatea asupra activităţilor desfăşurate, în luna aprilie 2013, Pop Şerban i-a prezentat inculpatului Alexandrescu George Sorin informaţii, ce nu erau destinate publicităţii, referitoare la derularea controlului dispus de conducerea Gărzii Financiare dar şi cu privire la documente a căror publicare ar fi compromis imaginea publică şi credibilitatea persoanelor juridice supuse controlului Gărzii Financiare.

În acest context, Pop Şerban i-a remis efectiv inculpatului Alexandrescu George Sorin copii ale documentelor a căror lansare în spaţiul public ar fi fost de natură să compromită atât partea vătămată cât şi societatea comercială reprezentată de aceasta.

Mugur Ciuvică şi Mihai Gâdea au fost citaţi, joi, în faţa anchetatorilor DNA. Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice şi directorul Antena 3 sunt audiaţi în dosarul şefului Antena Group, Sorin Alexandrescu.

Mugur Ciuvică a părăsit sediul DNA după aproximativ o oră. „Nu i-am întrebat dacă m-au pus sub învinuire. Prima prostie pe care m-au întrebat a fost cum am intrat în posesia documentului. Le-am spus că e o acţiune de poliţie politică a DNA împotriva trustului Intact şi că nu-mi amintesc cum am intrat în posesie şi că nu le-aş spune nici dacă mi-aş aminti pentru că responsabilittea mea este să-mi protejez sursele. M-au întrebat dacă a venit cumva de la cineva din Antene”.

Vizibil nervos, Ciuvică a explicat: „Sunt emoţionat faţă în faţă cu băsismul iar aici toate birourile sunt tixite de băsism. Teamă nu cred că-mi e. Dacă aşa vreţi să interpretaţi… Pe mine frica mă înrăieşte, nu mă face găină. Nu mă aşteptam să mă cheme la DNA pentru ce spun la televizor. Dar văd că ăsta era planul. Am venit aici de curiozitate. Băsismul e urât în general şi cea mai băsistă instituţie din ţară în afară de Cotroceni e aici”.

Mihai Gâdea a părăsit sediul DNA la ora 12.00. „Nu a fost nimic spectaculos. Eşti invitat, sunt doi domni care îţi pun întrebări. Convingerea mea este că Antena 3 nu are nicio legătură cu acest caz. Sunt martor, am fost martor, am dat declaraţie, nu e niciun fel de lucru care ar trebui să vă preocupe pe voi„, a spus Gâdea, care, înainte de a pleca de la DNA, a negat că Antena 3 ar fi avut pregătită o anchetă cu privire la contractul dintre Dumitru Dragomir şi RCS RDS, cu toate că pe post a fost difuzat un promo în acest sens.

Mihai Gâdea a ajuns la DNA cu puţin înainte de ora 10.00 şi a declarat că a fost citat în calitate de martor. „Am fost chemat ca martor, vin şi vă povestesc”, a spus Mihai Gâdea, la sosirea la sediul DNA.

La sediul DNA a fost şi Mircea Badea, coleg de trust cu Mihai Gâdea şi bun prieten cu acesta, pentru a-l susţine, alături de un alt realizator Antena 3, Adrian Ursu.

Mugur Ciuvică a ajuns la DNA înainte de ora 11.00, afirmând că a fost citat tot în calitate de martor.

Ciuvică a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că a fost citat de procurori în calitate de martor. El a precizat că nu înţelege de ce a fost chemat şi că ceea ce le va spune procurorilor este că îşi publică anchetele jurnalistice atunci când vrea şi cum vrea.

Întrebat de o jurnalistă dacă a avut cunoştinţă că Sorin Alexandrescu a fost citat de procurori şi anterior reţinerii sale în dosarul de şantaj, Mugur Ciuvică i-a spus să îi pună „întrebări necretine”. Atenţionat de jurnaliştii aflaţi la DNA că vorbeşte urât, Ciuvică a spus că nu a jignit jurnalista, ci „întrebarea acesteia”.

„Eu public anchetele când vreau eu, indiferent de programul băsiştilor de la DNA combinaţi cu cei de la RCS RDS. Nu poate să mă oblige nimeni să dezvălui sursele. Întrebaţi-i pe ei de ce l-au luat de pe stradă pe Alexandrescu în aceeaşi zi în care eu urma să public documentul”, a mai spus Ciuvică.

La DNA a venit joi şi Şerban Pop, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), fiind citat în acelaşi dosar.

Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu sunt urmăriţi penal în dosarul în care directorul Antena TV Group este cercetat pentru că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei. Ancheta a fost extinsă şi asupra persoanelor juridice S.C. ANTENA TV GROUP S.A şi S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, în sarcina cărora s-a reținut infracţiunea de şantaj.

Potrivit actelor întocmite de procurori, în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP, a constrâns un administrator al unei societăți comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică, se arată în comunicatul DNA.

Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată și către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP au apărut informaţii cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată, aspect de natură să accentueze convingerea că ar putea fi date publicităţii materialele compromiţătoare care să vizeze și partea vătămată.

Începând cu data de 9 mai 2013, pe două posturi de televiziune din cadrul ANTENA TV GROUP a fost difuzat un spot publicitar în cuprinsul căruia se făcea referire la ancheta jurnalistică care ar fi vizat împrejurări presupus compromiţătoare pentru partea vătămată.

Cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară în cadrul companiei este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condiţiile impuse.

Din probatoriul administrat până în prezent, a reieşit că inculpatul Alexandrescu George Sorin a purtat, în mod constant, discuţii pe marginea întâlnirilor avute cu partea vătămată, atât înainte cât şi după finalizarea acestora, cu învinuita Voiculescu Camelia-Rodica, reieșind că acesta din urmă avea cunoştinţă de actele materiale întreprinse de inculpat, sprijinindu-l constant în acest sens.

Chiar în momentul în care se afla la DNA, din partea Cameliei Voiculescu, preşedintele Intact Media Group, a fost remis presei un comunicat în care aceasta acuză „lupta politică a regimului Băsescu”.

De asemenea, Camelia Voiculescu arată, în comunicatul citat, că „nu există niciun cap real de acuzare” împotriva sa sau a membrilor familiei sale, potrivit Mediafax.

Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV. Alexandrescu are interdicţie de a părăsi ţara.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus lui Bendei că dacă nu încheie actul va fi făcută o anchetă jurnalistică în care se va arăta că în 2009 a semnat un contract de 3,5 milioane de euro cu firma preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru ca în schimb să obţină drepturile de transmise a unor meciuri din cadrul Ligii I.

Procurorii au arătat că Sorin Alexandrescu urmărea să-l determine pe Ioan Bendei să semneze un contract de 7,2 milioane de euro anual, pe o perioadă de cinci ani, însă, în final, directorul general al Antena TV Group a fost de acord şi cu un contract de patru milioane de euro pe an pe o perioadă de cinci ani, promiţând în schimb să nu mai publice informaţiile legate de contractul dintre RCS&DS şi firma lui Dumitru Dragomir, SC Bodu SRL.

Alexandrescu şi Bendei s-au întâlnit în 19 aprilie, 22 aprilie, 26 aprilie, 14 şi 16 mai, la fiecare întâlnire, directorul general al Antena TV Group spunându-i administratorului RCS&RDS că, pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa acestuia, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea contractului, în numele societăţii pe care o reprezintă.

Din stenogramele interceptărilor telefonice, aflate la dosar, rezultă că Alexandrescu a vorbit despre acest subiect cu Camelia Voiculescu şi Dan Voiculescu.

Sorin Alexandrescu a discutat cu Camelia Rodica Voiculescu despre adresa trimisă lui Bendei, emisă de Intact Publishing, potrivit procesul verbal de redare a înregistrării convorbirii telefonice care a avut loc între cei doi în 26 aprilie. Camelia Voiculescu i-a atras atenţia lui Alexandrescu să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia.”

Prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă Intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei RCS&RDS. În paralel, postul de televiziune „Antena 1” a difuzat, începând din 9 mai (ora 14.35), un material promo cu titlul paralel, postul de televiziune Antena 1 a difuzat, începând din 9 mai (ora 14.35), un material promo cu titlul „Exploziv. Mită în fotbal 3,5 milioane euro via Oradea – Bucureşti. Ancheta jurnalistică în curând”, potrivit procurorilor.