Mugur Isărescu, despre deciziile Consiliului de Administraţie BNR: Nu există influenţă politică. Cel mult suntem atenţi

Deciziile Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) sunt neutre din punct de vedere politic, dar, totuşi, sunt decizii luate ”într-un context politic la care trebuie să fii atent” şi trebuie ”să-ţi cântăreşti cuvintele” pentru a nu fi interpretat ”aiurea” într-un an electoral ”năbădăios”, a afirmat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de presă ţinută după anunţul potrivit căruia BNR menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an.

RomaniaTV.net
15 mai 2019, 13:51
Mugur Isărescu, despre deciziile Consiliului de Administraţie BNR: Nu există influenţă politică. Cel mult suntem atenţi

Mugur Isărescu a precizat că actualul Consiliu de Administraţie al BNR este neutru din punct de vedere politic şi este format din profesionişti.

”Consiliul de Administraţie este neutru. Am vazut speculaţii. Consiliul este format din profesionişti. (…) Nu există influenţă politică. Cel mult suntem atenţi. Sunt decizii de politică monetară într-un context politic la care trebuie să fii atent. Să-ţi cântăreşti cuvintele, să nu fii interpretat aiurea”, a spus Mugur Isărescu, potrivit News.ro.

Guvernatorul a subliniat că BNR este hotărâtă să ţină lucrurile sub control într-un an electoral ”năbădăios”, în contextul în care ”nicăieri nu este uşor în lumea asta”.

”Ai impact şi prin mesajul public. Mesajul nostru public, dacă îl vreţi, cu alte cuvinte, este următorul: noi, cu ce facem, suntem hotărâţi să ţinem lucrurile sub control chiar şi în acest an electoral destul de năbădăios. Nu este uşor. Nicăieri nu este uşor în lumea asta, uitaţi ce se întâmplă şi în Europa, şi în America”, a spus guvernatorul.

BNR a anunţat că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care noul scenariu al prognozei evidenţiază perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei, dar a avertizat că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie legate de impactul setului de măsuri fiscale şi bugetare.