Veste bună adusă de Mugur Isărescu: inflaţia va fi mai mică decât se anticipa

Rata inflaţiei va înregistra în luna decembrie un nivel mai scăzut decât cel prognozat, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Românei, Mugur Isarescu.

RomaniaTV.net
05 dec. 2011, 10:42
Veste bună adusă de Mugur Isărescu: inflaţia va fi mai mică decât se anticipa

S-ar putea ca în decembrie rata anuală să fie chiar mai mică decât ultima noastră prognoză. Cursul de schimb a fost relativ stabil, în condiţiile în care am avut tensiuni evidente în zona euro, care s-au reflectat în deprecieri mult mai importante ale valutelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se menţin la nivel înalt, chiar peste nivelul optim, dacă ne raportăm la rata de acoperire în luni de importuri„, a spus Isărescu.

BNR a revizuit în luna noimbrie în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%. Proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.

Preţurile de consum au crescut cu 0,64% în octombrie, după patru luni consecutive de scăderi, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,55%, puţin peste minimul ultimilor 20 de ani înregistrat în septembrie.