Mugur Isărescu spune că bancnota de 20 de lei apropie România de zona euro: „Acum avem toată structura euro în replică în lei”

Prin completarea seriei de bancnote aflate în circulaţie cu o nouă bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei se definitivează astfel convergenţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

07 dec. 2021, 09:55
Mugur Isărescu spune că bancnota de 20 de lei apropie România de zona euro: „Acum avem toată structura euro în replică în lei”

Chiar dacă prin punerea în circulaţie a unei noi bancnote în lei sentimentul este că aderarea la moneda euro se îndepărtează, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat că România se îndreaptă în continuare către euro, nu se îndepărtează.

„Aş vrea să înţelegeţi că această bancnotă nu înseamnă o îndepărtare de euro, ci încă un pas mic de apropiere de zona euro pentru că acum avem chiar toată structura de cupiuri în euro în replică la Bucureşti în lei“, a declarat Isărescu.

În ceea ce priveşte monedele, la o privire atentă vedem că seria monedelor euro cuprinde opt cupiuri distincte respectiv 1 cent, 2 cenţi, 5 cenţi, 10 cenţi, 20 de cenţi şi 50 de cenţi, 1 euro şi 2 euro. În ceea ce priveşte monedele româneşti, acestea sunt de 1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 de bani, lipsind monede de 1 lei, de 2 lei sau de 5 lei.

Mugur Isărescu, despre alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei: „În acest fel cinstim Armata Română”

„Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai multe criterii. În primul rând este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire. Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră.

Şi în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a bancnotei de 20 de lei., potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Ministrul Economiei: Am deblocat bugetele operatorilor din industria de apărare. Pană la sfârşitul anului, oamenii îşi vor primi banii de salarii


loading...
Partenerii noștri