Muncitori în condiţii de sclavi. Oamenii lucrau ilegal, dormeau pe jos sau pe scânduri VIDEO

Politiştii gorjeni au depistat, în comuna Fărcăşeşti, peste 75 de oameni care erau exploataţi de patronii unei firme din Călimăneşti. Oamenii erau cazaţi într-o fostă bibliotecă, înghesuiţi în două încăperi. Ei dormeau pe jos direct pe paie sau pe paturi improvizate din scânduri.

RomaniaTV.net
01 apr. 2012, 15:58
Muncitori în condiţii de sclavi. Oamenii lucrau ilegal, dormeau pe jos sau pe scânduri VIDEO

Oamenii ştiau că lucrează ilegal şi au devenit agresivi când au văzut că sunt filmaţi de echipa România Tv.

Muncitorii au fost aduşi în sat în urmă cu o săptămână. Majoritatea sunt de etnie rromă, iar cei mai mulţi şi-au adus şi familiile cu ei. Localinicii spun că obişnuiau să le ceră de mâncare.

„I-am ajutat cu ce am putut, le-am dat un pat, un fotoliu să doarmă o fetiţă mică. Era de 5 ani şi dormea pe gresie pe baloţi de paie. Normal că ne-am făcut milă”, a spus o femeie din localitate.

„Toaleta există, că era toaleta şcolii în fundul curţii. În interior nu există paturi. Sunt paie, au adus baloti, e parchet pe jos. Au pus paie si dorm oamenii pe paie”, a declarat Antonică Belgiu, consilier local Fărcăşeşti.

Primarul din comună spune că era datoria poliţiei să verifice ce se întâmplă în instituţia pe care chiar el a închiriat-o firmei, dar pentru depozitarea de materiale.

„Este pentru depozitare scule si unelete. Păi şi acolo sunt oameni. E treaba poliţie, a firmei. Nu e treaba mea”, a spus Spiridon Balu, primar Fărcăşeşti.

După ce reporterii România Tv au sunat la 112 pentru a anunţa că sunt agresaţi de muncitorii pe care îi filmau, patru echipaje de poliţie au venit la faţa locului.

„La Poliţia din Rovinari au fost aduse 42 de persoane, au fost completate 42 de fişe de identificare. Acele persoane conform declaraţiilor îşi desfăşurau activitatea fără forme legale. Patronul riscă închisoare între un an şi doi ani conform reglementărilor”, a declarat Marcel Romanescu, inspector şef ITM Gorj.

În aceeaşi comună, în urmă cu un an inspectorii de muncă au depistat aproximativ 30 de muncitori la negru tot pentru plantări de puieţi.