Muncitori români umiliţi în Anglia: „Ne sună şi ne face proşti. Muncim de la 5 dimineaţa, 10 ore, pe 7 lire”

Marea Britanie este dependentă de forţa de muncă din Europa de Est. În fiecare an, aproximativ 80.000 de lucrători sezonieri vin în Marea Britanie din Europa de Est pentru a participa la recoltă. În acest an, însă, mulți lucrători sezonieri nu au putut ajunge în Marea Britanie din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19 și a incertitudinilor Brexit, creând probleme uriașe pentru producătorii locali de fructe și legume locale, scrie Stiridiaspora.ro.

RomaniaTV.net
04 iun. 2020, 13:32
Muncitori români umiliţi în Anglia: „Ne sună şi ne face proşti. Muncim de la 5 dimineaţa, 10 ore, pe 7 lire”

La jumătatea lunii mai, a fost lansată campania Pick for Britain, care făcea apel la persoanelor șomere locale să solicite locuri de muncă, în special în agricultură. Însuşi prințul Charles le-a cerut britanicilor se se implice în munca agricolă. Campania i-a determinat pe mulți să răspundă apelului, dar recrutorii de personal au rămas sceptici, deoarece munca în agricultură este grea.

„Când am început, 30 de britanici lucrau cu noi în domeniu, dar după o lună ne-au mai rămas doar cinci”, spune unul dintre sezonierii, care lucrează în agricultura din Marea Britanie, unde de obicei sunt angajați oameni din Europa de Est și Letonia. Printre colegii săi se numără români, bulgari, macedoneni, moldoveni și englezi. Toți locuiesc împreună într-un parc de remorci de lângă ferma agricolă. În timpul liber, se relaxează la o bere sau meciuri de fotbal.

„Munca începe la 5 dimineața și durează 10 ore. Probabil că nu ar fi o problemă dacă am fi remunerați bine și cazaţi în condiții decente. În realitate, acest lucru nu se întâmplă „, povesteşte un sezonier, care munceşte la cules de căpșuni. Acesta mai povesteşte că prețurile la produsele alimentare scăzute în Marea Britanie se datorează faptului că se fac economii în detrimentul bunăstării lucrătorilor.

După reţinerea chiriei și a altor plăți, salariul pe oră este în jur de 7 lire sterline (7,80 EUR). În plus, angajații sunt deseori umiliţi de angajatori. Condițiile de viață sunt de asemenea proaste. În ciuda faptului că pandemia Covid-19 face ravagii în lume, proprietarul fermei a refuzat să pună săpun în băile angajaţilor.

Pentru a economisi bani, rulotele nu sunt conectate la utilități, nu există apă curentă, iar noaptea este frig. „Ni s-a spus că remorcile vor fi curățate înainte de a ajunge. În schimb, am găsit mucegai și fecale de șoarece. Șoarecii sunt colegii noştri de cameră”, povestesc ironic sezonierii. „Ne sună și ne face proști. Muncim de la 5 dimineață pe 7 lire”, adaugă altul.

În acest an, 30 de britanici au început să lucreze la această fermă de căpșuni, dar din cauza condițiilor precare și a salariilor mici, au rămas doar cinci. În viitor, deficitul de fructe și legume proaspete ar putea deveni real, dacă cultivatorii nu vor reuşi să atragă și să păstreze forță de muncă locală.

Citeşte şi: Dezastru la vamă! Aproximativ 50.000 de persoane au trecut graniţa în ultimele 24 de ore