Mungiu, despre prima participare la Cannes: „Mi-au rămas în minte palmierii”

Cristian Mungiu povesteşte despre prima sa participare la Cannes.

20 mai 2013, 09:27
Mungiu, despre prima participare la Cannes: „Mi-au rămas în minte palmierii”

Regizorul Cristian Mungiu a declarat, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului de la Cannes (15 – 26 mai), că, dacă ar avea de ales să fie în pielea unui alt jurat de pe Croazetă, acea persoană ar fi Nicole Kidman, pentru că îşi doreşte să afle ce gândeşte o actriţă atât de populară, scrie Mediafax.

„Ar fi interesant să aflu ce crede. Nu ştiu ce gândeşte un actor şi mai ales unul atât de popular. Ar fi frumos să o înţeleg”, a spus Mungiu.

Rugat să împărtăşească o amintire legată de Festivalul de Film de la Cannes, Mungiu a povestit despre prima sa participare la evenimentul de pe Croazetă, în urmă cu zece ani – cu lungmetrajul său de debut, „Occident”, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs. „Îmi amintesc că nu aveam bani să terminăm filmul, cu două săptămâni înainte. Mi-au rămas în minte palmierii”, a spus Cristian Mungiu.

Mungiu va primi distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea ministrului francez al Culturii, Aurélie Filippetti, într-o ceremonie care va avea loc luni, la Cannes, la ora 15.00.

Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de către Guvernul francez.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit e Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

Cristian Mungiu face parte din juriul ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes (15 – 26 mai). Juriul este prezidat de Steven Spielberg.