Municipiul Satu Mare intră în scenariul ROŞU. Noi restricţii pentru cetăţeni

Municipiul Satu Mare și alte trei localități intră în scenariul roșu de funcționare, după ce au depășit rata de trei la mia de locuitori. Prin urmare, barurile și discotecile se vor închide, iar școlile vor intra în sistemul exclusiv online. Măsura se aplica începând cu 4 noiembrie.

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 10:53
Municipiul Satu Mare intră în scenariul ROŞU. Noi restricţii pentru cetăţeni

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare a adoptat astăzi Hotărârea nr. 46 din 03.11.2020 care completează măsurile care se aplică la nivelul judeţului Satu Mare pentru prevenirea şi combaterea infecțiilor generate de COVID-19 și actualizează lista unităților administrativ-teritoriale în care se aplică seturile de măsuri, în funcție de incidența îmbolnăvirilor de COVID-19, în contextul evoluției rapide, a depășirii în municipiul Satu Mare a pragul de 3 infectări la mia de locuitori și a noilor prevederi ale Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 51 adoptată în 02.11.2020.

Restricții: 

Municipiul Satu Mare, dar și alte trei localități, comunele Ciumești, Cămin și Căuaș, au intrat în scenariul roșu și vor avea parte de noi restricții.

  • Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spații publice deschise sau închise.
  • Administratorii/Proprietarii spațiilor publice afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective.
  • Sunt interzise organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.
  • Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.
  • Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
  • În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității restaurantelor, barurilor, cluburilor și discotecilor.
  • Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
  • Este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
  • Sunt interzise organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, precum și organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
  •  Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învățământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online).
  •  Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară exclusiv în exteriorul lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare socială.

Scenariu GALBEN

Peste 20 de localități sătmărene întră în scenariul galben. Măsurile care se aplică începând cu 04.11.2020, ora 0,00 în localități unde incidența cumulată a cazurilor este cuprinsă între 1,5 și 3 la mia de locuitori sunt:

  • Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spații publice deschise.
  • Administratorii/Proprietarii spațiilor publice afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective.
  • Este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
  • Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00 – 23.00.
  • Este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00 – 23.00.
  • Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
  • Sunt interzise organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, precum și organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.
  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau exteriorul lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară (obligativitate purtare măști de protecție, distanțare fizică și asigurare a soluțiilor de dezinfectare).