Mutu, despre recordul de goluri pentru naţională a lui Hagi: Oricum o să-l depăşesc

Atacantul Adrian Mutu a declarat, luni, că va depăşi recordul de 35 de goluri marcate pentru echipa naţională, deţinut în momentul de faţă de Gheorghe Hagi, indiferent că o va face în amicalul cu Uruguay de miercuri sau într-un alt meci din campania de calificare la CM 2014.

RomaniaTV.net
28 feb. 2012, 15:46
Mutu, despre recordul de goluri pentru naţională a lui Hagi: Oricum o să-l depăşesc

„Aş minţi să spun că nu contează să dobor recordul lui Hagi. Contează, dar nu este lucrul cel mai important, aşa cum mai spus-o de multe ori. Oricum o să-l depăşesc, că va fi în meciul ăsta (n.r. – cu Uruguay), că o să fie altul, oricum o să-l depăşesc. E o realizare pentru mine pe moment, dar poate peste cinci-zece ani vine altul şi mă depăşeşte şi pe mine. Pentru că aşa este normal şi aşa se va întâmpla probabil”, a afirmat atacantul într-un interviu acordat postului GspTV.

Adrian Mutu a marcat până în prezent 34 de goluri în tricoul primei reprezentative a României, cu unul mai puţin decât Gheorghe Hagi, care deţine titlul de cel mai bun marcator din istoria echipei naţionale.

Atacantul formaţiei Cesena susţine că preliminariile CM 2014 reprezintă „ultimul tren” pentru el de a participa în premieră la turneul final al Cupei Mondiale. „Cel mai mare regret al meu la echipa naţională este că nu m-am calificat la un Campionat Mondial. Am doar europene şi atât. Sper să reuşesc acum, cu ultimul tren, pentru că ajung la o vârstă destul de înaintată pentru un fotbalist. De aceea cred că este ultimul tren şi voi face tot ce îmi stă în putinţă să ajut echipa să se califice”, a explicat el.

Mutu susţine că în noua campanie de calificare rolul său la prima reprezentativă s-a schimbat. „Am avut multe discuţii serioase cu domnul Piţurcă de-a lungul timpului. Dar acum am altă vârstă şi o altă greutate în echipă, cred că rolul meu s-a şi schimbat puţin. De aceea dânsul mi-a cerut mai mult sacrificiu şi să încerc să îi ajut pe cei care vin din urmă pentru viitorul echipei naţionale. Nu simt o presiune, este o responsabilitate mai mare care mă şi bucură. Pentru că toate lucrurile pe care le-am acumulat în cariera de fotbalist profesionist m-aş bucura să le las celor care vin din urmă. Mai devreme sau mai târziu se va întâmpla ca un jucător să-mi ia locul, nu sunt speriat de acest lucru. S-a întâmplat cu toţi fotbaliştii, e ceva normal”, a spus Mutu.

El este de părere că Olanda nu este principala favorită în grupa din care face parte şi România. „Sperăm să nu apucăm să vorbim despre «o nouă calificare ratată». Eu nici pe Olanda nu o văd aşa de favorită în grupă. Pentru că a mai fost o dată favorită cu noi şi a terminat pe locul doi, după România. În grupă sunt echipe, precum Olanda, care sunt favorite pe hârtie, dar şi alte echipe care sunt cu noi acolo, dar totul depinde de meciurile care vor fi. Pentru că şi în preliminariile trecute, dacă eram puţin-puţin mai atenţi aveam şanse până la sfârşit”, a menţionat fotbalistul.

Meciul amical cu Uruguay de miercuri este unul important pentru Adrian Mutu. El afirmă că un rezultat pozitiv în faţa deţinătoarei trofeului Copa America ar arăta că România poate juca de la egal la egal cu orice echipă din lume.

„Acest meci este important pentru echipa naţională şi pentru fotbalul românesc, nu numai pentru mine. Jucăm cu o echipă care a câştigat Copa America şi am văzut toţi ce a făcut la Campionatul Mondial. Va fi un meci foarte dificil, valoric sunt clar peste noi, deci noi o să încercăm să scoatem un rezultat bun. Ei nu au numai individualităţi, au o echipă foarte bună. Noi sperăm să jucăm compact, să ne apărăm foarte bine şi în acelaşi timp să atacăm cu mai mulţi jucători decât de obicei. E important să le punem şi noi probleme pentru că altfel meciul s-ar desfăşura numai într-o direcţie şi nu cred că ne-ar conveni. Nu cred că după acest meci o să putem trage o concluzie finală asupra naţionalei pentru că ştim de la început că Uruguayul este o echipă mai valoroasă ca noi în acest moment. Dar putem să vedem mâine la ce nivel suntem, pentru că dacă putem scoate un rezultat pozitiv atunci înseamnă că vom putea să jucăm de la egal la egal cu oricine, chiar dacă pe hârtie sunt mai puternici decât noi”, a spus atacantul.

Mutu s-a arătat surprins de faptul că este cel mai în vârstă jucător convocat de selecţionerul Victor Piţurcă pentru partida cu Uruguay. „Am regăsit bine echipa naţională, cu mulţi jucători tineri, eu sunt cel mai în vârstă din lot. Dar sunt jucători de valoare, care au calităţi şi sper să crească şi să reducă naţionala acolo unde a fost, între primele 10-15 forţe ale lumii. Eu o să încerc să dau o mână de ajutor, dar pe viitor va fi treaba lor. Ei mai mult decât sfaturi au nevoie din partea mea de încurajări mai ales pe teren, în timpul meciului”, a menţionat Mutu.

Atacantului este de părere că fundaşul Răzvan Raţ nu a ieşit din vederile selecţionerului, chiar dacă acesta nu se află printre jucătorii convocaţi pentru amicalul de miercuri. „M-a surprins că nu e Raţ, pentru că am jucat atâţia ani împreună. Dar cred că este o alegere pe care domnul Piţurcă a făcut-o momentan, aşa cum s-a întâmplat şi cu mine la alte meciuri. Dar probabil nu va pune problema ca Raţ să iasă din vederile selecţionerului. Cred că domnul Piţurcă vrea să vadă alţi jucători, să formeze o echipă fără noi, pentru că avem o vârstă şi probabil în doi-trei ani nu o să mai fim la echipa naţională. Iar dânsul are nevoie să construiască o echipă în viitor. Aşa că nu cred că se pune problema… E doar alegerea selecţionerului pentru viitorul echipei naţionale”, a precizat Adrian Mutu.

Portarul formaţiei Steaua, Ciprian Tătăruşanu, este „liniştit şi concentrat” în cantonamentul echipei naţionale de la Mogoşoaia în ciuda greşelilor făcute în dubla manşă cu Twente din şaisprezecimile de finală ale Ligii Europa, susţine Adrian Mutu. Tătăruşanu stă foarte bine, n-am văzut aşa zisele gafe despre care am citit, dar nu înţeleg de ce se pune presiune aşa de mare pe el atunci când este la echipa naţională. Eu îl văd liniştit şi concentrat sau cel puţin nu lasă să se vadă dacă l-au afectat criticile. Se întâmplă, acum e criticat, iar peste două meciuri salvează Steaua şi o să fie ridicat în slăvi. Asta e viaţă de fotbalist”, a adăugat Mutu.

Prima reprezentativă a României întâlneşte, miercuri, de la ora 20.30, pe Arena Naţională din Bucureşti, selecţionata Uruguayului, într-o partidă amicală.