Muzeul Prado din Madrid ia măsuri preventive pentru a feri operele de artă de eventuale daune şi acte teroriste

Faimosul Muzeu Prado din Madrid doreşte să-şi protejeze mai bine operele de artă de potenţiale daune, de exemplu în cazul unui incendiu sau al unui atac terorist, relatează marţi dpa.

21 mai 2019, 16:27
Muzeul Prado din Madrid ia măsuri preventive pentru a feri operele de artă de eventuale daune şi acte teroriste

În următoarele 22 de luni, un expert de la Universitatea Complutense din Madrid va pregăti un plan special de evacuare pentru a proteja cele mai importante picturi şi sculpturi, a informat marţi ziarul El Pais.

Este avută de asemenea în vedere o clasificare a lucrărilor care trebuie salvate în funcţie de prioritate. Ordinul pentru lista de măsuri a fost dat cu câteva zile înainte de incendiul care a distrus parţial Catedrala Notre Dame din Paris, a precizat ziarul, informează Agerpres.

Experţii vor crea echipe de intervenţie de urgenţă din personalul de securitate şi restauratorii care vor avea grijă de operele de artă deosebit de valoroase, precum „Las Meninas” (Domnişoarele de onoare) al pictorului spaniol Diego Velazquez şi „The Garden of Earthly Delights’ (Grădina plăcerilor lumeşti) creaţie a pictorului olandez Hieronymus Bosch.

Muzeul Prado îşi celebrează anul acesta bicentenarul în inima capitalei spaniole. Galeriile sale găzduiesc mii de opere de artă, potrivit Agerpres.

Muzeul Prado, care a fost vizitat anul trecut de 2,9 milioane de persoane, va organiza, în perioada 28 mai – 15 septembrie, o expoziţie consacrată începuturilor Renaşterii, care a avut loc în anii 1420-1430, la Florenţa, perioadă pentru care ”Buna Vestire” a lui Fra Angelico reprezintă opera principală.

Fra Angelico, născut Guido di Pietro, pictor şi călugăr florentin din secolul al XV-lea, este, împreună cu alţi florentini precum Masaccio şi Masolino, sculptorul Donatello şi arhitectul Brunelleschi, unul dintre pionierii artei renascentiste.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a declarat recent că muzeul reprezintă „patrimoniul întregii umanităţi”.