Muzica este cea mai bună terapie după operaţii

Muzica vindecă nu numai sufletul, ci şi corpul. Mai ales dacă îi aparţine lui Frank Sinatra sau compozitorilor clasici. Asta au descoperit autorii unui studiu realizat în SUA.

RomaniaTV.net
29 mart. 2012, 18:48
Muzica este cea mai bună terapie după operaţii

Melodiile lui Sinatra sunt cea mai bună metodă de recuperare pentru pacienţii care au nevoie de operaţii. Asta pentru că îi ajută să se relaxeze şi chiar să se vindece mai repede. Hituri precum „I’ve got you under my skin” pot reduce factorul teamă pentru pacienţii care nu sunt anesteziaţi total în timpul intervenţiilor chirurgicale.

Pentru realizarea studiului, chirurgilor şi pacienţilor le-au fost propuse mai multe genuri de muzică. Printre preferatele lor s-a numărat şi muzica clasică, ascultată în surdină.

Pentru realizarea experimentului, doctorii de la Departamentul de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul John Radcliffe din Oxford au ales 96 de pacienţi, care au fost împărţiţi în două grupe. Cei dintr-un grup au ascultat muzică în timpul intervenţiilor, iar ceilalţi au fost operaţi în condiţii normale.

La fiecare în parte a fost măsurat nivelul anxietăţii, în funcţie de ritmul respiraţiei şi de propria evaluare în funcţie de o scară dată. Măsurătorile s-au făcut o dată înainte de începerea procedurii şi încă o dată la finalul operaţiei, când pacientul se afla încă pe masă.

Rezultatele experimentului au arătat că grupul pacienţilor care au ascultat muzică a avut o rată a anxietăţii cu 29 la sută mai mică decât membrii celuilalt grup.

Apul Parikh, unul dintre chirurgii implicaţi în experiment, a afirmat că muzica de pe fundal părea să ia pacienţilor gândul de la procedura în sine. „Chiar şi o operaţie minoră poate să provoace mult stres. Nu am vrut zgomot, aşa că am ales în principal muzică clasică, Beethoven sau Vivaldi, dar şi Sinatra”, a spus el.

Hazim Sadideen, liderul echipei care a realizat studiul, a explicat că „pacienţii mai calmi suportă mai bine durerea şi se recuperează mai repede”. Asta pentru că starea de anxietate dinaintea unei operaţii poate avea efect la nivel fizic, inclusiv să provoace o reacţie inflamatoare, ceea ce poate prelungi perioada de vindecare.

Sutdii conform cărora muzica clasică, în special Bach, Mozart şi cea a compozitorilor italieni, poate avea un impact benefic asupra sănătăţii pacienţilor au mai existat. Majoritatea investigau însă efectele ei atunci când era ascultată în sala de aşteptare sau în cabinete unde se efectuau anumite proceduri de investigare.

În plus, recent s-a descoperit că la pacienţii cu atacuri cerebrale care ascultă muzică timp de câteva ore pe zi progresele sunt vizibile mai rapid decât la ceilalţi. Studiile au arătat că muzica este benefică şi pentru pacienţii care suferă de demenţă sau de probleme respiratorii.