Nadejda Tolokonnikova, una dintre membrele încarcerate ale grupului Pussy Riot, a fost spitalizată

Nadejda Tolokonnikova, una dintre membrele grupului Pussy Riot, care ispăşeşte o condamnare de doi ani într-o închisoare rusă, a fost internată, a anunţat vineri Serviciul federal al închisorilor din Rusia (FSIN).

RomaniaTV.net
01 feb. 2013, 19:57
Nadejda Tolokonnikova, una dintre membrele încarcerate ale grupului Pussy Riot, a fost spitalizată

Nadejda Tolokonnikova nu este bolnavă. A fost spitalizată la cererea ei şi la cererea avocatului ei pentru un set de analize într-un spital pentru deţinuţi”, a declarat un purtător de cuvânt al FSIN.

O altă membră a grupului Pussy Riot, Ekaterina Samuţevici, eliberată în octombrie 2012, a declarat vineri pentru postul de televiziune Dojd că Tolokonnikova „suferă de multă vreme din cauza unor dureri de cap care pot fi consecinţa unei boli grave”. „Se trezeşte în fiecare zi la ora 05.00 pentru a merge să muncească. Se simte extrem de obosită”, a adăugat Samuţevici.

Irina Khrunova, avocata Nadejdei Tolokonnikova, a confirmat faptul că aceasta a fost spitalizată pe 24 decembrie pentru „analize medicale”. Nadejda s-a plâns de mai multe ori din cauza unor dureri de cap în primăvara 2012, atunci când se afla în detenţie provizorie. În închisoare, aceste dureri de cap au devenit mai puternice”, a anunţat avocata ei într-un comunicat.

Un medic care a consultat-o pe Tolokonnikova în decembrie a afirmat că este nevoie de efectuarea unor analize suplimentare, inclusiv a unui RMN şi a unei encefalografii, pentru a stabili un diagnostic, afirmă avocata muzicienei încarcerate.

Pe 21 februarie 2012, cinci femei care purtau cagule pe faţă au ocupat altarul Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova. Imitând o rugăciune, ele au invocat-o, pe ritmuri punk, pe Fecioara Maria, rugând-o „să îl alunge pe Putin” (de la putere, n.r.) şi au fost în cele din urmă evacuate de agenţii de securitate, întreaga acţiune fiind filmată.

Trei dintre membrele formaţiei Pussy Riot – Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, în vârstă de 30 de ani, şi Maria Alehina, în vârstă de 24 de ani – au fost identificate şi condamnate pe 17 august la doi ani de închisoare fiecare, pentru „huliganism” şi „incitare la ură religioasă”.

Condamnarea pentru Tolokonnikova şi Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie, în timp ce Samuţevici a fost eliberată în urma acestui proces. Samuţevici a fost eliberată după ce a reuşit să dovedească în justiţie faptul că a fost arestată înainte de a putea să participe la acea manifestare, întrucât a fost reţinută la 15 secunde după ce a intrat în catedrală.

Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar şi din Rusia, numeroase personalităţi considerând că pedeapsa este disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor comise.